90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler...
90'lı yıllarda derin devlet tarafından bilhassa doğu ve güneydoğu anadoluda çok sayıda işlendiği iddia edilen cinayet şekli. Bu cinayetleri işlediği iddia edilen bazı kişilerin sonradan faili meçhul cinayete kurban gitmeleri de ayrı bir tartışma meselesidir.
Faili meçhul cinayetlerin tetikçileri çoğu zaman bellidir. Asıl meçhul olan, tetiği çektiren isimlerdir.
“Faili meçhul cinayet” bir öldürme fiilinin kimin tarafından gerçekleştirildiğinin bilinmemesi halidir. Bilhassa Türkiye’de yakın geçmişte işlenen faili meçhul cinayetlerde şekil ve süreklilik olduğu açık ve net bir şekilde görülmektedir. Bu cinayetler siyasi bir amaca hizmet ettiği için siyasal cinayet demek daha doğru olacaktır.
Bilhassa iç savaş süreçlerinde faili meçhul” siyasi cinayetlerde ciddi bir artış görülmektedir. Bu dönemlerde mahkemeler, kanunlar, yargıçlar, emniyet güçleri, düzenli birlikler siyasetin direkt eklentisi durumuna gelirler.
Faili meçhul cinayetler insanlık tarihinde daima var olmuştur. Soğuk savaş zamanlarında ve günümüzde ABD'de de sık sık tercih edilen ve bir merkezden idare edilen bir yöntem haline gelmiştir. Zaman içerisinde büyük teknik imkanlar ve teknolojiler kullanılmıştır.
Yakın tarihte hem 12 Eylül öncesi hem de sonrasında işlenen faili cinayetlerin ciddi rakamlara ulaştığını ve siyasal muhalefete karşı bir yol olarak kullanıldığını belirtmek gerekir. 1 Mayıs 1977'de İstanbul/Taksim Meydanında 1 Mayıs İşçi Bayramı için bir araya gelen insanların üzerine ateş açılmasıyla 35 kişinin yaşamına son verilmiş, yüzlercesi yaralanmıştır. 1 Mayıs 1977 katliamı, o tarihe dek gerçekleştirilmiş en büyük “faili meçhul” cinayet olarak görülmektedir.
1990 senesinden başlayarak “faili meçhul” cinayetleri içeri atmalar kayıplar, infazlar ile işkencelerin oldukça yaygınlaştığı, ülkemizin tarihinin en karanlık ve acı dolu dönemleridir. Savaş şartlarıyla beraber tüm esas hak ve özgürlükler kaldırılmıştır. Yaşam hakkı ihlalleri sık sık görülmeye başlanmış, gözaltında kayıplar, yargılı-yargısız infazlar, “faili meçhul” siyasi cinayetler oldukça hızlı bir şekilde devam etmiştir. Bilhassa Kürt doğu şehirlerinde binlerce “faili meçhul” cinayetler işlenmiştir. Yapılan faili meçhul cinayetler sistematik bir şekilde bir devlet politikası olarak hızlı bir şekilde sürdürülmüştür. 1990-1993 seneleri arasında gerçekte duyurulmuş olmakla beraber tam bir iç savaş şartları yürütülmüştür. Bu dönemde uygulanan işkence, baskı, faili meçhul cinayetler, gözaltında kayıplar adeta hayatın sıradan bir parçası haline gelmiştir.
90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerinin kurbanları....