Birçok dünya ülkesinde Russofon (Rusça konuşanlar) nüfusu umursamaz bir şekilde yerel tatil olarak bu günü kutlanmaktadır. ABD ve Kanada'da birçok Rus toplumu, örneğin Estonya'da, Letonya'da, Litvanya'da genel toplantılar düzenledi. Avrupa'da çok dillerde yayın yapan bazı televizyon programlarında Rus devlet başkanı Zafer Konuşması yapmaktadır ve Kızıl Meydan'da geçit töreni düzenlenmektedir.
Zafer Günü
2.Dünya Savaşı bugüne kadar yapılan savaşların en büyük ve anlam kazanan savaşıdır. Savaş, Eylül 1939 yılında Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesi başlamış ve 1945 yılında bitmiştir.
Almanya 8 Mayıs 1945'te akşam saatleri resmi olarak teslim olmuş (9 Mayıs'ta Moskova zamanına kadar) ve ilk olarak Sovyetler Birliği'nin on beş cumhuriyetinde törenle açılmıştır. Sovyet hükümeti erken zamanda Berlin'de imzalanan teslim olma anlaşması ile 9 Mayıs'ta zaferini ilan etmiştir.
Bu savaşta bir çok insan hayatını kaybetmiş ve evlerini vatanlarını terketmek zorunda kalmıştır. Hayatını kaybedenlerin sayısı çok fazla olduğu için net bir rakam verilmemektedir. Bir çok insan yakınlarını, eşini dostunu bu savaşta kaybetmiş ve yuvalarını terketmiştir.
Mutlak teslimiyet anlaşması Berlin yakınlarında 8 Mayıs'ta imzalanmıştı. Almanlar, yerel saatle 23:01'de tüm operasyonlarının sona gelmiş ve durdurmuştur. Rusya'da ise bu saat gece yarısını geçmiştir. Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de 8 Mayıs'ta kutlanırken, Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanmaktadır.
Her yıl 9 Mayıs'ta, 2. Dünya Savaşı'na katılanların ve hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen "Ölümsüz Alay" geçidi düzenlemektedir. O gün resmi tatil olarak ilan edilir ve törenler düzenlenir. Bu sene de 9 Mayısta bazı uzmanlar, Rus ordusunun bu yıl ki kutlamaları 'Ukrayna zaferi' kutlamalarına dönüştürmek istediğini söylemektedir.