Sağlık Bakanı Koca, konuyla alakalı "En son Almanya'nın da 2 milyon maske talebi olmuştu. İngiltere'nin de yeni bir talebi oldu" diye konuştu.
Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile videolu konferansla görüşme yaptı.
Görüşmede, coronavirüs salgınını değerlendiren Bakan Koca ile Kluge, Türkiye ve DSÖ Avrupa Bölgesi arasında 2020 ve 2021 senelerini kapsayacak iki senelik iş ortaklığı anlaşmasını imzaladı. Görüşmeye, DSÖ'yü temsilen Türkiye Ofisi Başkanı Pavel Ursu da katıldı.
DSÖ'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, coronavirüsün yeni merkez üssünün Kuzey Amerika olduğunu ifade ederek, sağlık personellerinin hak ettikleri gibi korunaklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri için maske ile ventilatör benzeri malzemelerin çok mühim olduğunun altı çizildi.
ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR UYGULAMA
Kluge, bu hususta İtalya ile İspanya dahil olarak pek çok ülkeye destek olan Türk devletine teşekkür etti ve coronavirüs salgınını yenmek için toplumun fiziksel teması azaltacak biçimde mobilize edilmesi gerektiğini belirtti. Kluge, "Veri paylaşımı konusunda ise özellikle ölüm oranı verilerinin elektronik platformda paylaşılması konusunda sizi takdir ediyorum. Emsalsiz bir uygulama. Tebrik ediyorum." diye konuştu.
TÜRKİYE VERİ PAYLAŞIMINDA ŞEFFAF
Türkiye'nin veri paylaşımı hususunda şeffaf hareket ettiğini ve bilhassa günlük sosyal medyada paylaşım yapılmasını oldukça takdir ettiğini ifade eden Kluge'in sözleri şu şekildeydi:
"Bu mücadelede en önemli husus, siyasi irade ve kararlılıktır. Sayın Bakan, bu vesileyle gereken kaynakların seferber edilmesi için attığı adımlar ve mücadelede gösterdiği liderlik için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdirlerimi iletmek istiyorum. Sizden de kendisine tebriklerimi ve saygılarımı iletmenizi rica ediyorum."
"SALGININ GİRDİĞİ SON ÜLKELERDENİZ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da coronavirüs pandemisinin yeni bir dönemin başlangıcı olacağının bilincinde olduklarını, dünyada ekonomik, siyasi, kültürel ve hayat tarzlarında ciddi farklılıklar yaşanacağının altını çizdi.
Salgının başlangıcında ciddi tedbirler alınarak salgının Türkiye'ye girmesinin ciddi ölçüde geciktirildiğini dile getiren Bakan Koca, "Dünyada başladıktan 90 gün sonra 10 Mart'ta ülkemizde ilk vaka görülmüş oldu. Avrupa bölgesinde salgının girdiği son ülkelerden biri olduk." diye konuştu.
AVRUPA, BAŞTA CİDDİ TEDBİRLER ALMADI
Salgının Çin'de başladığı dönemde yetkin 30 bilim insanından oluşan Bilim Kurulu kurulduğunu anımsatan Bakan Koca, günlük toplantılar yapılarak vatandaşlarla şeffaf bir şekilde bilgi paylaşıldığını belirtti. Koca, "Avrupa bölgesi ülkelerinin maalesef baştan ciddi önlemler almaması bütün bölgeye mal oldu. Bu nedenle üye ülkelerin pandemi politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bölge Direktörü olarak sizlere çok önemli görevler düştüğünü söylemek istiyorum." ifadesini kullandı.
SAĞLIK SİSTEMİ KUVVETLİ
Bakan Koca, sağlık sisteminin kuvvetli ve yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının % 62 olduğunu, koruyucu ekipman olarak da Türkiye'nin kendine yeterli ve Avrupa bölgesine göre çok iyi vaziyette olduğunun altını çizdi.
88 ÜLKE EKİPMAN İSTEDİ
Malzeme temin edilmesiyle ilgili yurt dışından çok sayıda talep olduğuna dikkat çeken Bakan Koca, "30'a yakın ülkenin ihtiyaçlarını gidermek üzere bir çaba içinde olduk. En son Almanya'nın da 2 milyon maske talebi olmuştu. Onu da önümüzdeki birkaç gün içinde temin ediyor olacağız. İngiltere'nin de yeni bir talebi oldu. İngiltere'ye de benzer şekilde imkanlarımız ölçüsünde bu desteği sağlamış olacağız. Bu süreçte bizden ekipman talebinde bulunan toplam 88 ülke olduğunu söylemek istiyorum." diye konuştu.
ÇÖZÜM BİLİMDE
Coronavirüsün çaresinin bilimden geçtiğine vurgu yapan Bakan Koca, bilimin gereksinimlerinin de delil, veri ve iş birliği olduğunu söyledi. Bakan Koca, bu anlamda DSÖ'nün başlattığı Klinik Dayanışma Araştırmaları faaliyetlerinin oldukça mühim bulduğunu, Türkiye'nin de katkı vermesi için gerekli girişimleri başlattığını belirtti.
Görüşmenin sonunda, iki senelik iş ortaklığı anlaşmasının imza töreni oldu.