8 ülke satın almak için sırada bekliyor: Akıncı 30 bin saattir gökleri fethediyor

Baykar tarafından üretilen yerli TİHA Akıncı, 30 bin saattir gökleri fethediyor. Öte yandan 8 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir şekilde görev yapmaya devam ediyor.

16.09.2023-10:42 - (Son Güncelleme: 16.09.2023-17:27)

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. AKINCI TİHA, 30 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı. 

Milli TİHA havacılık tarihinde ilk defa gerçekleştirilen uçuşlarda yer aldı. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA'nın ilk kez 24 Nisan 2023'te Çorlu'da yapılan testte gerçekleştirdiği ve dünya havacılık tarihinde bir ilk olan yakın kol uçuşunun ardından TEKNOFEST 2023'te ise yeni bir ilke imza attı.

İrtifa rekorunu kırdı

Akşam Gazetesi’nin haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihinin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor. Milli TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı. Bayraktar AKINCI TİHA'ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci de devam ediyor. AKINCI'nın geliştirme faaliyetleri kapsamında şu ana kadar MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-82, Teber-81, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze ve Çakır Füzesi başarıyla test edildi.

Akıncı TİHA

En büyük ihracat

18 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladı. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA'lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak. Bu anlaşma neticesinde Türkiye'nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatı gerçekleşti. Bayraktar AKINCI TİHA için 1'i sadece TİHA, 7'si aynı zamanda Bayraktar TB2 sözleşmesi yapılan ülke olmak üzere 8 ülke ile ihracat anlaşması imzaladı.

Yerli motorlar Ekim’de göreve çıkacak

Kara aracı için geliştirilen 600 beygirlik AZRA motorunu deniz araçlarında kullanılabilir hale getirmeye çalışan BMC Power, insansız deniz aracında yer alacak motoru ekim ayında tamamlayacak. Çekici botlar için üretimine başlanan motor da yıl sonunda platforma entegre edilecek. Üst güç grubundaki motorla yardımcı makina ihtiyacını karşılama çalışmalarını da ana tahrik motoru geliştirilmesi izleyecek.

Milli Atmaca komşunun gündeminde

Türkiye'nin ilk milli gemisavar füzesi ATMACA'nın ilk seri üretim teslimatının Türk Deniz Kuvvetleri'ne yapılması Yunan basınının gündemindeydi. ROKETSAN tarafından geliştirilen ve azami olarak 220-280 kilometre menzilli gemisavar ve/veya seyif füzesi ATMACA'nın menziline dikkat çeken Yunan gazeteleri, Türkiye'nin kararlı bir biçimde donanmasını 'Türkleştirme' yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Haberde füzelerin kabul testlerinin geçtiğimiz hafta başarıyla tamamladığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Savunma Sanayii Komitesi toplatısında seri üretim aşamasına girmesi için onaylandığından da bahsedildi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal