1800’lü yıllardan bu yana her sene 8 Mart tarihinde Kadınlar Günü kutlanmaktadır. “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak bilinen bu gün, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 senesinde ilan edilerek resmi bir gün niteliğini kazanmıştır. Bu yıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü Mart ayının ikinci Salı gününe denk gelmektedir. Bugün de tüm dünya üzerinde kadın haklarına, özgürlüklerine dikkat çekilmektedir. Peki Kadınlar Gününün tarihçesi nedir? İşte detaylar…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi
1857 senesinde ABD’nin New York eyaletinde 40 bin kişiden oluşan dokuma işçisi grubu, daha iyi şartlar altında çalışmak istemeleri sonucunda greve başlamıştır. Kadınla Gününün hikayesi bu şekilde başlar. Bu grevin üzerine yetkili kişiler olaya müdahale etmeye başladı. Polisler fabrikayı kilitlediler ve içeride olan kadın işçilerin fabrikanın önüne kurulmuş barikatlardan kaçamadılar. Sonuç olarak fabrikanın içinde çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetti. New York eyaletinde yaşanan bu olay kadınların özgürlüklerini ve daha iyi çalışma şartlarını savunmalarında çıktıkları yolun ilk hikayesi oldu. Fabrikada yanarak hayatını kaybeden kadın işçilerin cenazesine 10 binden fazla kişi katıldı. Yaşanan bu olay yıllar sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü doğurdu.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?
1911 senesinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı düzenlendi. Bu konferansta, Alman Sosyal Demokrat Partisi önderleri arasında yer alan Clara Zetkin, 8 Mart tarihinin, 1857 senesinde fabrikada hayatını kaybeden kadın işçilerin hatırasını yaşatmak için “Kadınlar Günü” olarak anılmasını önermiştir. Önerinin oylanması sonucunda 17 farklı ülkeden 100 kadın oy birliği ile bu günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul ettirmiştir.
Kadınlar Günü, ilk defa 1911 senesinde “anma günü” olarak kayda geçmiş olmasına rağmen 1921 senesinde 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı sırasında ismini “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”ne bırakmıştır.
Tarih boyunca özellikle de Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında bazı ülkeler Kadınlar Günü kutlamalarına yasaklamalar ve kısıtlamalar getirmiştir. Lakin kadınlar, 1960’lı senelerin sonunda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü tekrardan anmaya başlamıştır.
Kadınlar Günü ülkemizde ne zaman anılmaya başlandı?
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Türkiye’de 1921 senedinde anılmaya başlandı. Lakin 1980 darbesinin yaşandığı dönemde bu kutlamalar dört sene boyunca yapılmadı. 1984 yılından sonra bugünün anlam ve önemi daha geniş kitlelere yayıldı. Kadınlar Günü, kadın hak ve özgürlüklerine dikkat çekilmeye çalışılan, farklı etkinliklerin ya da konferansların düzenlendiği, birçok markanın bu güne özel indirimler yaptığı bir gün olarak kutlanmaktadır. Her sene 8 Mart gününde kadınlar, özgürlüklerine dikkat çekmeye çalışmaktadır. Aynı zamanda her sene 8 Mart Kadınlar Günü kutlanmaktadır. Yalnızca tek bir güne değil her güne yayılan bu mücadele gün geçtikçe artmaktadır.