700 bin kamu çalışanını ilgilendiriyor: Zam görüşmelerinde ikinci aşama başlıyor

Kamuda görev yapan 700 bin çalışanın 2 yıllık zam oranının belli olacağı iş sözleşmesi görüşmeleri gelecek hafta Çarşamba günü yeniden tartışılacak. Geçtiğimiz ay Türk-İş ile Hak-İş kanadının istekleri ilk kez kamuoyu ile paylaşılmıştı. Peki kamu işçisinin toplu sözleşme zammında son durum ne? İşte haberin detayları.

01.04.2023-17:06 - (Son Güncelleme: 01.04.2023-17:06) 700 bin kamu çalışanını ilgilendiriyor: Zam görüşmelerinde ikinci aşama başlıyor

Emeklilerin en düşük maaşının 7.500 liraya, bayram ikramiyelerinin ise 2 bin liraya yükseltilmesine dair yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaştı. Yasayla birlikte geçici işçilere de kadro imkanı verildi. Geçici işçilerin çalışma süreleri 11 ay 29 güne çıkarıldı. Duruma uygun şartlar sağlandığı takdir de ise geçici işçilere kadro verilecek. Şimdi ise tüm odaklar 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde.

700 bin işçiye toplu sözleşme zammı

Mynet’te yer alan habere göre, 2 yıllık zam oranının karar verileceği görüşmeler geçtiğimiz ay başlamış ve Türk-İş ile Hak-İş taleplerini Bakanlığı sunmuştu. Görüşmelerde bir sonraki aşamaya  ise gelecek hafta Çarşamba günü geçilecek. Bir uzlaşı sağlanması halinde ise gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılacak açıklamaya çevrilecek. Zam oranının ise Ramazan Bayramı öncesinde açıklanacağı düşünülüyor.

Zam talebi belli oldu

"Emekçilerimizi mutlu eden sözleşmeye imza atacağız"

Türk Metal Sendikasının 17. Olağan Genel Kurulu'nda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, "Önümüzde çözülecek her dosyayı çalışıp kapatıyorum. En son kapattığım dosya, geçici işçiler dosyasıydı. Şimdi de önümüzde bu duruyor. Bunu da çözeceğiz" dedi. Bilgin, Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Çalışanlarımızı, emekçilerimizi mutlu eden bir sözleşmeye imza atacağız." İfadelerini kullandı.

Zam talebi belli oldu

2023-2025 dönemlerini kapsayacak olan sözleşme için Türk-İş il Hak-İş toplu sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin liranın altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin liraya çekilmesi talep edildi. İşçilerin ücretlerinin 15 bin lira taban ücrete çekilmesinin ardından bütün ücretlere yüzde 15 oranında refah payı ilave edilmesi istenerek, ardından birinci 6 ay yüzde 45, sonraki 6 aylık dönemlerde ise enflasyon ve yüzde 5 oranında artış yapılması istenildi.

700 bin işçiye toplu sözleşme zammı

İki konfederasyon ayrıca taban ücrete ilave olarak 2023’te aylık 2.500 TL, 2024 yılında da 3.500 TL sosyal yardım talebinde bulundu.

İşte kamu işçilerinin talep listesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) iletildiği belirtilen ortak talepler arasında yer alan başlıca maddeler şöyle:

1-Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri; 15.000 TL'nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 15.000 TL'ye çekilmiştir.

2-İşçilerin ücretleri birinci fıkradaki taban ücrete çekildikten sonra bütün ücretlere yüzde 15 (On beş) oranında refah payı ilave edilecektir.

3-İşçilerin ücretleri (I) fıkradaki taban ücrete çekildikten ve (II) fıkradaki refah payı ilave edildikten sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci altı ay için yüzde 45 (kırkbeş) oranında zam yapılacaktır.

4-Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamdaki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir. İş bu ilave tediye dışında işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden az olan işyerlerinde ikramiye gün sayısı 60 güne tamamlanacaktır.

5-Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; sosyal yardım olarak 2023 yılı için Net 2.500 TL/Ay, 2024 yılı için Net 3.500 TL/Ay olarak ödenecektir.

YORUM YAZ..
Modal