Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre mal veya hizmet alımında 7 bin TL üzeri ödemelerin banka, kredi kartı veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu olacak. Yeni düzenlemeyle ekonomide, kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte yeni düzenlemeyle ilgili detaylar:
Kanuna Uymayanlara %10 Cezası
"Ticari hayatımızda belli bir sınırı aşan ödemelerin nakten değil banka posta çeki çek vasıtasıyla yapılma zorunluluğu bulunuyordu. Bu tutar şimdi 7000 TL’ye çıkartıldı, 7000 TL altındaki ödemeler halihazırda nakden yapılabilecek 7000 TL üzerindekiler ise banka posta çeki çek vasıtasıyla yapılma zorunluluğu var. Halihazırda kanunumuzda söz konusu ödemelerin bu zorunluluğa uymayanlar açısından %10’u tutarında bir özel usulsüzlük cezası söz konusu idi.
''İş Yeri ve Konut Kiralarında da Geçerli Olacak''
Bununla birlikte artık üst sınırı 20 milyon TL’ye ulaşmış caydırıcı bir ceza oluşacak ve yapılan ödemeler artık kayıt için alınmış olacak banka veya çek yoluyla yapılacak ve bunlara artık fatura kesme zorunluluğu getirilmiş olacak. Bir diğer yenilik ise artık iş yeri ve konut kiraları ödemelerinin tamamının banka yoluyla yapılması zorunlu hale gelecek eğer bu ödeme yapılmaz ise kiracılar da bu cezaya maruz kalabilecek böylelikle ev sahipleri kiracıları elden ödeme yapmaya zorlayamayacak.
Böylelikle konut ve iş yeri kira gelirlerini beyan etmen kalmayacak çünkü her bir kiranın yani her bir ödemenin %10’u kadar toplamda 20 milyon TL’ye kadar bir ceza ile hem gayrimenkul sahipleri hem de kiracılar yüz yüze kalmış olacaktır."