Mantı, Türk mutfağının en lezzetli ve en çetrefilli yemeklerinden biri. Hamuru çok sevmek, biz Türklerin en önemli özelliklerinden. Ne kadar sevilse de yapılması da çok zor. Özellikle hiç bilmeden mantı yapmaya çalışmak, dereyi görmeden paçaları sıvamaya eş değer. Bundan dolayı mantı yapmadan önce tarife bakmak insandan hiçbir şey götürmez. Tam tersi daha iyi mantı yapmaya yarar. Son zamanların en çok konuşulan yemeklerinden biri de sosyete mantısı.
MASTERCHEF DOKUNULMAZLIK OYUNUNDA YAPILDI
Dün MasterChef'te dokunulmazlık oyunu yapıldı. MasterChef'ten elenmemek için yarışmacılar en iyi mantıyı yapmaya çalıştı. Japon, Sinop, gyoza mantısı gibi sosyete mantısı da dün yapılan güzel yemekler arasındaydı. Peki, sosyete mantısını yapmanın yolları nelerdir. Sosyete mantısı püf noktaları nelerdir?
SOSYETE MANTISININ MALZEMELERİ NELERDİR?
- 3 adet yufka
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta
- 300 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1.5 yemek kaşığı salça
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
SOSYETE MANTISI TARİFİ, SOSYETE MANTISI NASIL YAPILIR?
İç harcını yapmak için bir kaba kıyma alınır ve içerisine soğan rendelenir. Tuzu ve karabiberi de eklenen kıyma, iyice yoğrulur. Daha sonra yufkadan bir adet alınarak tezgaha serilir. Bıçak yardımıyla 4 parçaya bölünür.
Daha sonra eritilen ve ılınan tereyağına yumurta eklenir ve çırpılır. Hazırlanan karışım yufkaya fırça yardımıyla sürülür. Yufkanın geniş kısmına harçtan koyulur ve rulo şeklinde kıvırılır. Hazırlanan rulo yufka bir ucundan tutularak kendi etrafında döndürülür.
Açılmaması için ucuna kürdan batırılan mantılar yağlı kağıt serili tepsiye dizilir ve üzerine yumurtalı harçtan sürülür. Bütün yufkalar hazırlandıktan sonra 170 derecede önceden ısıtılırmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir.
Sosu için küçük bir tavada 2-3 dakika kadar salça ve yağ kavrulur. Daha sonra sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Mantılar piştikten sonra üzerine sosu dökülür ve servis edilir.
SOSYETE MANTISI PÜF NOKTALARI
Kullanacağınız kıymaları sakın kavurmayın. Kıymayı çiğ şekilde harmanlayıp ince hamurun içine koymalısınız. Sakın yufkaların içini fazla doldurmayın. Fazla doldurursanız patlama ihtimali var. Kızartmak istiyorsanız kağıt havluda süzüp servis tabağına alabilirsiniz.