41 baharat çeşnisi bulunan mesir macununun faydaları saymakla bitmiyor!

41 çeşit baharatın ve insan vücuduna şifalı olduğuna kanaat getirilen otların, bir araya getirilerek oluşturulan mesir macunu, ülkemizin Manisa şehriyle özdeşleşmiştir. Bu macun türünün geçmişi çok eski dönemlere denk gelmektedir. Mesir macunun faydalarını ve zararlarını sizler için araştırdık. İşte detayları…

01.04.2024-15:50 - (Son Güncelleme: 01.04.2024-16:38) 41 baharat çeşnisi bulunan mesir macununun faydaları saymakla bitmiyor!

Yaklaşık 5 asır önce Merkez Efendi adlı hekim sayesinde üretildiği ve dönemin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Sultan’a derman olduğu bilgisi eski kaynaklarda yer almaktadır. Bir dönem Türk mutfağında çokça yer verilen mesir macunun sağlığa yararı da oldukça yüksektir. 

Mesir macunun faydaları nelerdir?

Mesir macunun faydaları nelerdir?

Şifalı tatlı olarak kabul edilen mesir macunu, özellikle kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırdığı Sağlık uzmanları tarafından öneriliyor.

-Kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini destekler; soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

-Sedef, egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkili iyileşme sağlar.

-İdrar yollarında oluşan problemleri kısa süre içerisinde giderir.

-İçeriğinde bulunan baharatlar sayesinde öksürüğü kısa sürede keser, aynı zamanda balgam söktürücü etki de gösterir.

-Tok tutma özelliği vardır, kilo vermek isteyenler diyetlerinde ölçüyü kaçırmamak şartıyla tüketebilir.

-Eklem ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir.

-Ağrı kesici özelliği sayesinde günlük yaşam konforunu arttırır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur. İçerisinde bulunan baharatlar bağırsakların iyi çalışmasında etkilidir.

-Kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasına yardım eder.

Mesir macunun içeriğinde neler var? 

Mesir macunun faydaları nelerdir?

Mesir macunu yapımında anason, çivit, çörekotu, çöpçün, hardal tohumu, damla sakızı, dar-ı fülfül, havlıcan, hindistan cevizi, hıyarşembe, hindistan çiçeği, kakule, iksir, karabiber, kalbarda, kebabiye, karanfil, kırım tartar, kişniş, kimyon, ma-i leziz, limon tuzu, portakal kabuğu, meyan balı, revan kökü, safran, rezene, sarı halile, sinameki, şeker, tarçın, şamlı-şaşlı, tarçın çiçeği, tiryak, teke mersini, vanilya, udülkahr, zencefil, yeni bahar, zerde çöp ve zulumba baharatları kullanılır. Yapımı oldukça zahmetlidir ve işlendikten sonra kağıtlara sarılarak satışa sunulur.

Mesir macunu zararı var mı?

Mesir macunun faydaları nelerdir?

Her gıdada olduğu gibi mesir macununda da ölçü büyük önem taşımaktadır. Esasen mesir macunu yan etkileri fazla olan bir gıda değildir. Fakat kalori yönünden zengin bir besin olduğu için fazla kullanımda kilo artışı yaşanabilir. Özellikle alerjik reaksiyon gösterenler, dikkat etmelidir. İçerdiği çok sayıda baharat sebebiyle, fizyolojik özelliğinize bağlı olarak alerjik etki gösterebilir. Son olarak, içerisindeki fazla baharattan dolayı basura sebep olabilir.


YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal