40 yaş üzeri kişilerde görülüyor: Ses kısıklığı, boğaz ve kulak ağrısıyla ortaya çıkıyor

Yurt dışında yapılan bir araştırmada, dünya genelinde 100 bin kişiden 5’inde gırtlak kanseri görüldüğü tespit edildi. Gırtlak kanserinin ise 40 yaş üzeri kişilerde daha etkili olduğu ifade edilerek, gırtlak kanseri belirtilerine dikkat çekildi. İşte en sık görülen gırtlak kanseri belirtileri.

22.04.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-14:15) 40 yaş üzeri kişilerde görülüyor: Ses kısıklığı, boğaz ve kulak ağrısıyla ortaya çıkıyor

Çağın hastalığı olarak ifade edilen kanser, her yıl giderek artmakta. Son dönemlerde ise gırtlak kanserine yakalanan hastaların sayısında da ciddi bir artış yaşandığı gözlemlendi. Ülkemizde ise her 100 bin kişiden 5’inde gırtlak kanseri görülüyor. Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıkların gırtlak kanserini tetiklediğine değinilen araştırmada, sıklıkla 30 ile 40’lı yaşlar arasında gırtlak kanseri görüldüğü ifade edildi. 

Erken teşhis hayat kurtarıyor

Gırtlak kanserinde de erken teşhisin oldukça önemli olduğunu dile getiren Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, gırtlak kanserinde en yaygın olan belirtinin ses kısıklığı olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle 15 günden fazla ses kısıklığında zaman kaybetmeden bir kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle gırtlağın üst kısmından kaynaklanan kanserlerde ise erken dönemde, ses kısıklığı yapmadan gelişen boğaz ağrısı da bir başka önemli belirtilerindendir. Bu tabloya kulak ağrısı da eşlik edebilmektedir. Dolayısıyla başka bir neden olmaksızın oluşan boğaz ve kulak ağrılarının da yakından incelenmesi erken teşhis açısından son derece önem taşımaktadır” dedi. 

Gırtlak kanserinin belirtileri neler?

Ses kısıklığı başta olmak üzere gırtlak kanserinin birçok belirtisi olduğuna dikkat çeken Korkut, en yaygın belirtileri merak edenler için sıraladı. 

15 günden fazla süren ses kısıklığı

Ses kısıklığı olmadan gelişen boğaz ağrısı

Boğaz ağrısına eşlik eden kulak ağrısı

Boğazda takılma hissi

Boyun bölgesinde oluşan şişlik

Nefes darlığı, yutma güçlüğü, öksürük ve kanlı balgam

Sigara kullanımı gırtlak kanseri riskini artırıyor

Gırtlak kanserini tetikleyen en büyük etkenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu dile getiren Korkut,  “Buradaki en önemli nokta, günlük tüketilen sigara miktarı ve kullanım süresidir. Özellikle günde 3 paket üzeri tüketimde gırtlak kanseri riski çok artıyor” uyarısında bulunan Prof. Dr. Nazım Korkut, diğer risk faktörlerini şöyle sıralıyor: “Alkol kullanımı da gırtlak kanserinin önemli bir risk faktörüdür. Sigara ve tütün ürünleriyle birlikte tüketilmesi riski çok daha fazla artırıyor. Bunların yanı sıra petro-kimya, boya sanayi, ağaç işleri ve mobilya sanayi gibi bazı meslek gruplarında gırtlak kanseri görülme sıklığı toplumun diğer kesimlerine göre daha fazla oluyor. Bu nedenle riskli meslek gruplarında ortamın havalandırılması ve koruyucu maske gibi önlemler yaşamsal öneme sahip. Yine son yıllarda gastroözofageal reflü hastalarında da gırtlak kanseri görülme sıklığı artıyor. Bir başka risk faktörü ise HPV, yani insan papilloma virüsüdür. Dolayısıyla kansere zemin hazırlayan reflü ve HPV gibi sağlık sorunlarının da mutlaka tedavi edilmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Lazer yöntemiyle kesiksiz tedavi mümkün

Gırtlak kanseri hakkında en çok merak edilen şeylerden biri tedavi süreci. Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, tedavi sürecinde artık lazerli yöntem kullanıldığı için gırtlakta kesik yapılmasına gerek kalmadığını belirterek,  “Günümüzde erken evre cerrahi tedavide, lazer yöntemiyle, geçici bile olsa boğazda herhangi bir delik (trakeostomi) açılmadan, hastalıklı bölge ağız içinden çalışılarak tümüyle çıkartılabiliyor. Bu günübirlik veya hastanede bir gece kalmanın yeterli olduğu modern bir yöntemdir. Aynı işlem klasik açık teknikle de yapılabiliyor. Bu durumda solunum yolunun emniyeti için hastanın boğazına birkaç günlüğüne delik açılıyor” dedi. 

YORUM YAZ..
Modal