Manisa'daki mitolojik miras yok oluyor. Manisa'nın Spil Dağı eteklerindeki kayalıklarda milattan önce 3. yüzyılda Geç Hitit döneminde bölgeye düzenlenen seferlerde Hitit askerleri tarafından yapıldığı düşünülen Bereket Tanrıçası olarak bilinen Kybele kaya kabartması yok olmaya yüz tuttu. İlgisizlik ve hava koşulları sebebiyle büyük bir kısmı yıpranan figür, zamana karşı direnmeye çalışıyor.
Mitolojide Bereket Tanrıçası olarak bilinen Manisa-Turgutlu karayolu üzerindeki Kybele kaya kabartmasının, Hitit orduları tarafından yapıldığı düşünülüyor.
Çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilen dev tanrıça kabartması, 8x10 metre yüksekliğinde Gediz Ovası’na doğru bakan ve iki yanında birer aslan bulunan, oturmuş kadın şeklinde tasvir ediliyor.
Kabartmanın sağ tarafındaki 4 Hitit hiyeroglifinin izleri zorlukla ancak görülebiliyor. Magnesia sikkelerinde de betimlenen Kybele, halk arasında ‘Papaz Kayası’ olarak da anılıyor. Kabartmanın üst kısımlarında ise Kybele rahiplerine ait olan kaya odalarının bulunduğu düşünülüyor.
Kaya kabartmasının önemi ve tarihi hakkında bilgi veren Arkeolog ve Gazeteci Sadık Cangel, Kybele’nin Anadolu’da en bilinen ana tanrıçalardan bir tanesi olduğunu ifade ederek, 'Kybele’nin birçok bölgede kültü vardır. Bu kültlerin en önemlilerinden biri de Manisa Spil Dağı eteklerinde bulunmaktadır. M.Ö. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. 8x10 metre yüksekliğindeki bir nişin içerisine yapılmıştır. Sağında ve solunda aslanların betimlendiği bir tahtta oturmuş, kafasında silindir şeklinde bir başlığı olan, ellerini göğsüne bağlamış ve yüzünü Manisa'nın bereketli ovasına çevirmiş şekilde tasvir edilmiş bir tanrıça figürü. Yaklaşık 3 bin 300 yıllık bir kaya kabartması. Böylesine önemli bir kültürel miras maalesef tanıtılamamış. Merkeze çok yakın olmasına rağmen Manisalılar bile yerini bilmiyor. Ulaşımı yok. Sadece doğa sporlarıyla uğraşan kişilerin tırmanıp gezebileceği bir yer' açıklamasında bulundu.