2B arazisi nedir, kimler satın alabilir? 2B arazisi hak sahipleri belli oldu

Araziler birden fazla gruba ayrılmaktadır. Bu gruplardan 2B arazi türü son zamanların en çok araştırılan arazi grupları arasında. Peki, 2B arazisi ne oluyor? 2B arazisini kimler satın alabilir? İşte 2B arazisine dair merak edilen tüm detaylar...

12.06.2022-21:25 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-21:25) 2B arazisi nedir, kimler satın alabilir? 2B arazisi hak sahipleri belli oldu

2B arazisi genellikle orman özelliğini kaybeden ve kadastro vesilesiyle orman alanının dışına çıkarıldığı için ıslah edilemeyen alanlara verilen isimdir. Peki, 2B arazileri satın alınabiliyor mu? 2B arazisi satın almak için ne yapmak gerekiyor? Detaylar haberimizin devamında...

2B arazisi ne demektir?

2B araziler, orman yasalarında belirtildiği gibi orman dışında yer alan kişilere ait alanlardır. Yani bu yerlerin orman özellikleri yoktur. 2B isminin verilme nedeni ise orman yasasından kaynaklıdır.

Kadastronun aracılığıyla orman sınırlarından çıkarılan bu araziler, geri kazanılamayan ve düzeltilemeyen arazilerdir. Ülkemizde ortalama 473 bin hektar 2B arazisi vardır. Bu konu önemli gibi durmasa da söz konusu 2B arazilerinin üzerine elektrik, su, doğal gaz gibi pek çok alt yapı yapılmış ve hala yapılmaktadır. Söz konusu alt yapı çalışmalarının tamamı 400 binden fazladır.

Dağlık alanların dışında yer alan 2B arazileri genellikle Mersin, Yalova, Antalya ve İzmir gibi illerde vardır. Aynı zamanda 2B arazilerinin üzerinde zeytin, narenciye, çeşit çeşit meyve ve sebze de yetişmektedir.

2009 senesine dek satışı yasaklanan bu arazilerin satış onayı dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilmiştir.

Kimler 2B arazisinde hak sahibi olabilir?

Bu arazilerde hak sahibi olmak isteyenlerin konuyla ilgili yürürlükte belirtilen şekilde başvuru yapmaları gerekiyor. Eksik belgelerle ve zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmemektedir.

2B arazisi olanlar kullanmakta oldukları arazinin kendilerine ait olduğunu belge ve satış fiyatı ile reddetmedikleri taktirce hak sahibi olarak kabul edilirler. Hak sahibi olmak için başvuranlar minimum üç, maksimum altı ay içinde işlemlerini gerçekleştirirler.

 2b arazisi nedir nasıl satın alınır? 2b arazisinde kimlerin söz hakkı vardır

2B arazileri satılabiliyor mu?

2009 senesi öncesinde 2B arazilerini satmak yasaktı. Sonradan alınan kararla birlikte satış işlemlerine izin verildi. Ancak, satışların geçerli sayılması için 2 tarafından karşılıklı olarak anlaşarak notere onaylatmaları gerekiyor. Noterden onay alınmayan hiçbir arazi satışı yasal kabul edilmemektedir.

2B arazisi satın alma işlemleri

Orman özelliği bulunmayan bu arazilerin alım işlemlerine dair Maliye Bakanlığı'nın resmi internet adresinde bilgilendirme paylaşımları yapılmaktadır. Satışlara dair ücretler idare tarafından belirlenir. Söz konusu bedele itiraz eden veya dava açan kişiler 2B araziden mahrum bırakılırlar. Hak sahibi olanlar bizzat başvuruda bulunarak arazi satın alım işlemlerini gerçekleştirebilirler. Hak sahibi listesinde yer alanlar kadastro belgelerinin kesinleşmesiyle sekiz aylık süre içinde yetkili yerlere başvuru yaparak ücretlerini ödeyerek arazilerinin satış işlemlerini gerçekleştirebilirler.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal