Milyarlarca yıl yaşında olan dünyamız bu döngüyü milim kaymalar olmadan bunu sürdürmektedir. İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olmak üzere ekinokslar bir yıl içerisinde 2 kez meydana geliyor. Baharın gelişi ve gündönümü eşitliği olan 21 Mart Ekinoksu bugün gerçekleşecek. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküredeki ülkeler; 12 saat gece, 12 saat de gündüzü yaşayacak.
Yılda iki defa meydana geliyor!
Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği) Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ve 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu olarak tekrarlanır.
21 Mart Ekinoksu’nun anlamı nedir?
Coğrafya bilgisiyle aktarmak gerekirse: ‘‘Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.’’