Kuzey Makedonya, Türkiye ile tarihi, kültürü, dini ve doğasıyla Türkiye ile oldukça benzerlikler taşıyan bir ülkedir. 600 yıldan uzun Osmanlı İmparatorluğu'nun altında yaşayan Kuzey Makedonya, Türk turistlerin en çok ziyaret etmek istediği ama neresini gezeceğini bilmediği bir ülkedir. Türklerin de yaşadığı Kuzey Makedonya'nın gezilecek birçok yeri vardır. İslam ve Hristiyan dininin birlikte var olduğu bu ülke, turizmde atılmayı uzun zamandır bekliyor.
VİZESİZ GİDİLEBİLİR Mİ?
Balkanların Türkler tarafından en çok tercih edilmesinin sebebi, vizesiz birçok ülkeyi ziyaret edebilmekte geçiyor. Kuzey Makedonya da vizesiz gidilebilen ülkelerden biridir. Sadece pasaport ile bu ülkeye giriş yapılabiliyor. Pasaportla 90 gün boyunca Makedonya'da kalınabiliyor.
MAKEDON DİNARI DEĞERİ NE KADAR?
Makedon Dinarı Türk lirasına göre değeri düşüktür. Son zamanlarda yükselse de fiyat farkı hala yüksektir. 1 Türk lirası, 3,80 Makedonya Dinarı etmektedir.
MAKEDONYA'YA NASIL GİDİLİR?
Tercih edilmesinin bir diğer sebebi de Türkiye'ye olan yakınlığıdır. Hem tren yoluyla, hem otobüsle hem de uçakla Makedonya'ya gidilebiliyor. Ülkedeki havalimanı eksikliği dikkat çekmektedir.
EN ÇOK GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Üsküp Müzeleri
Yeni şehir planlamacılığı ile birlikte Üsküp'ün görünümünü baştan yaratıp daha Avrupai ve Yunan klasizmine bırakan Üsküp, birçok anlamda büyük Avrupa şehirlerini aratmıyor. Vardar Nehri'nin içinden geçtiği şehrin bir yakası aşırı Avrupalı bir görünüme dönüşmüşken, bir diğer tarafsa Osmanlı döneminden kalma hamamlar, camiler ve hanlar bulunuyor. 600 yıllık Osmanlı hakimiyeti şehirde bol bol hissediliyor. Makedonya Ulusal Arkeoloji Müzesi, Makedonya Müzesi, Üsküp Doğa Bilim Müzesi, Makedonya Mücadele Müzesi ve daha birçok müze ile birlikte Üsküp kendini müze şehir olarak tanıtma hedefindedir. Üsküp son zamanlarda heykeller şehri olarak da anılmaktadır.
Matka Kanyonu
Doğal güzellikleriyle de ünlü olan Kuzey Makedonya'da en çok ziyaret edilen bölge Matka Kanyonudur. Kayak ve kano turizmi de yapılan bölgeye Üsküp'ten 15 kilometre uzaklıktadır. Kendine özgü bitki türleriyle insanları kendisine çekmektedir.
Kalkandelen Cami
Osmanlı tarihinin belki de yaptığı en renkli ve en güzel cami olan Kalkandelen Cami de Makedonya'da bulunmaktadır. Çiçek ve birçok figürün ahenkle dans ettiği bu cami, Türkiye'deki klasik Osmanlı camilerinden farklı bir görünüm veriyor. Dörtgen bir şema üzerine kurulu olan cami, görkemli olmaya çalışmıyor. İçinde aynı zamanda manzara çizimleri de bulunmaktadır.
Ohrid
Bir Akdeniz tatil köyü, Cunda Adası havası veren Ohrid, ismini veren gölün yanında konumlanıyor. Kiliseleriyle meşhur şehir, sakince zaman geçirilecek bir yer olarak dikkatleri çekiyor. Şehrin içinde Kültür Müzesi de bulunmaktadır.
Bitola
Konsoloslar şehri olarak anılan eski bir Osmanlı kasabasıdır. Egzotik bir havası vardır ve Türk camileriyle birlikte 18. yüzyıl geleneksel Türk evlerine de ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde oturulacak bir çok yer bulunmaktadır.