Hıdırellez, baharın ve yazın gelişini kutlamak için yapılan bir bayramdır. Bununla birlikte internet kullanıcıları Hıdırellez'in ne zaman olduğunu merak etmektedir. Bazı kesimlerin özel olarak kutladığı ve anlam biçtiği bu güne dair sorular oldukça fazladır.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Türklerin Orta Asya'dan beri düzenli olarak bir bayram şeklinde kutladıkları Hıdırellez, Miladi takvime göre 6 Mayıs, Rumi takvime göre ise 23 Nisan'a denk gelmektedir. Bununla birlikte 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar süren döneme Hızır günleri adı verilmektedir.
8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar ise Kasım Günleri verilen adla kış mevsimini kapsamaktadır. Bundan dolayı 5 Mayıs gecesi kışın bittiği ve yaz mevsiminin başladığı müjdelenir. Bu tarihlerde Hıdırellez kutlanır. Hıdırellez günü UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmek istenmiş ve 2010'da çalışmalar yapılmaya başlandı. 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası olarak teyit edildi.
2022 HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Türkiye'de ve Balkanlar'da uzunca zamandır kutlanan ve kutlanmaya devam eden Hıdrellez, her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlanacak. Hıdırellez, Hızır ile İlyas adlarının birleşmesinden oluşur. Yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs'a verilen addır. Hıdırellez Her yıl 5-6 Mayıs arasında kutlanır. Bu yıl 5 Mayıs ile 6 Mayıs Perşembe-Cuma günlerine denk gelir.
HIDIRELLEZ ORUCU NE ZAMAN?
Hıdırellez gününde Hz. Hızır'ın ve Hz. İlyas'ın yeryüzünde buluştuklarına inanılır. Bu sebeple Hıdırellez gününde oruç tutulmaktadır. Hızır Orucu, Rumi takvime göre 31 Ocak - 2 Şubat arasına, Miladi takvime göre ise 13 - 15 Şubat'a denk gelmektedir. Hızır Orucu, 3 gün devam etmektedir. Oruç için kurban kesilir, mumlar yakılır. Sonra Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca sazlar çalınıp deyişler söylenir. Hızır peygamber ile alakalı hikayeler anlatılır. Kavrulup öğütülen buğday irmiğinden gavut isimli bir pilav pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşulara ikram edilir.
HIDIRELLEZ NEREDEN GELMEKTEDİR?
Hıdırellez farklı kültürlerde de kutlanan bir bayram olmakla birlikte kökeninin nereden geldiği hakkında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bazı görüşlere göre Hıdırellez, İslamiyet'ten önce Orta Asya'da yaşayan Türklerin inanç ve kültürlerinin bir parçası olduğu ifade edilir. Bununla birlikte Hıdırellez'in Anadolu ve Mezopotamya'da kutlandığı da söylenmektedir.