Aşırı ekran bağımlılığın ruhsal tahribatlara da yol açtığı ifade edilen bu çalışmaya göre, "1 yaşındaki çocuklar için daha fazla ekran süresi, 2 ve 4 yaşlarında iletişim ve problem çözme alanlarındaki gelişimsel gecikmelerle ilişkilendirildi. Çalışma ekran süresine maruz kalma ile gelişim gecikmeleri arasında kesin bir nedensel bağlantı kurulamadı, ancak test sonuçları ekran süresinin katkıda bulunan bir sorun olabileceği bir model buldu.
7 bin 97 çocuk üzerinde çalışma yapıldı!
Araştırmayı gerçekleştiren ekip, analiz edecekleri konular; iletişim, ince motor, kaba motor, problem çözme ve sosyal-kişisel becerileri hedef aldı ve daha sonra çalışmanın bir parçası olan 7 bin 97 çocuk üzerinde gelişim gecikmeleri hakkında bilgiler edinmek için ‘Yaşlar ve Aşamalar Anketleri’ kullanıldı. 4 saat ve üzerinde ekran önünde zaman geçiren çocuklarda gelişme becerisinde sorun yaşanabileceği aktarılırken, ‘‘1 yaşındaki çocuklar için ekran süresi, 2 yaşında ince motor ve kişisel ve sosyal beceri alanlarıyla ilişkilendirildi; ancak bu ilişki 4 yaşında doğrulanmadı’’ şeklinde bir açıklama var.
Göz problemlerine yol açtı
Journal of National Medical College'da yayınladığı makaleye göre ise ekranların ayrıca dil becerilerini, nesne etiketleme ve hafıza zorluklarını güçlendirmeye yönelik mantıksal akıl yürütme becerilerini aşılamak söz konusu olduğunda yetersiz kalındığı ifade ediliyor. Ayrıca göz problemlerine yol açtığı ve son zamanlarda gözlük kullanımında artış yaşandığı belirtiliyor. Nature dergisinin yayınladığı araştırma göz problemi yaşandığına dair açıklamayı destekler niteliktedir. Sydney'deki ilk ve orta okullarda okuyan 4 binden fazla çocuk üç yıl takip edilerek, dışarıda vakit geçirenlere oranla çocukların miyop olma riskinin daha fazla olduğu iddia ediliyor.
Ekran süresi nasıl olmalı?
Ekranlar karşısında vakit geçirmek, eğitim amaçlı kullanıldığı takdirde vakit fayda sağlanacağı belirtiliyorken, ekrana maruz kalmanın gerekli olan yaş aralığı üzerinde araştırmalarda söz konusu. Bu konu ya ilişkin Dünya Sağlık Örgütü, şu şekilde bir açıklamaya yer veriyor, iki yaşından küçük çocukların kesinlikle düzenli olarak ekrana maruz kalmamasını ve dört yaşına kadar olan çocuklar için, özellikle de fiziksel aktiviteyle ilgili değilse, ekran süresinin en fazla bir saatle sınırlandırılması gerektiği vurgulanıyor. Bu açıklamalar ışığında önde gelen beyin bilimci Patricia Kuhn UNICEF'e verdiği röportajda şu ifadeleri söylüyor: ‘‘Canlı bir insandan kusursuz bir öğrenme elde edersiniz ancak bir makineden hiçbir şey elde edemezsiniz’’ dedi.
Ebeveynler çocukların yanında ekrandan uzak durun!
Avustralya hükümetinin tarafından desteklenen Raising Children’in yaptığı açıklamaya göre, iki yaşından küçük çocukların, ekran karşısında geçirmesi gereken tek sürenin görüntülü görüşmeler olduğunu belirtmektedir. Ebeveynlerinde telefon ya da tablet, televizyon gibi teknolojik aletlerin çocuklarının yanında kullanmamalarına özen gösterilmesi gerektiği ifade ediliyor.