Asırlara meydan okuyan görkemiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan 2 antik tiyatrosu ve 2 limanıyla meşhur Knidos Antik Kenti, coronavirüs pandemisi nedeniyle bir süredir ziyarete kapalıydı.
Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, Antik Çağ'dan bu yana Knidos'un birçok gezgin, seyyah ve ziyaretçinin odak noktası olduğunu vurgulayarak, "Knidos'un Ege ve Akdeniz'in kesişim noktasında olması korunaklı bölge özelliği taşımaktadır. Yarımada durumunda olan kentin, bitki örtüsü, dağlık ve engebeli yapısı çoğu noktada eşsiz bir manzara sunmaktadır. Bu coğrafi özelliği sayesinde kent ada ve ana kara bölümü arasında kalan iki limana sahiptir." dedi.
Knidos'un antik dönemden bugüne, denizcilerin kurtarıcısı olduğunu söyleyen Doksanaltı, "İlklerin öncülüğünü yapmasıyla tarihe geçmiştir" dedi.
Knidos Antik Kenti'nin aynı zamanda bir sanat ve kültür kenti olduğuna değinen Doksanaltı, şöyle devam etti:
"Knidos, antik dönem boyunca önemli bir kültür, sanat ve ticaret merkezi olmuştur. Ünlü astronom, matematikçi ve filozof Eudoxus, Afrodit Heykeli'ni yapan heykeltıraş Praxiteles, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri olan Mısır'daki İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos, Knidos'ta yaşamış ünlü isimlerdir. Kentin tarihini ileriye taşımasında bu isimlerin de çok büyük katkısı olmuştur."
Knidos'un tarihi ve coğrafyasıyla birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını anlatan Doksanaltı, "Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı, adaleti sağlayan Knidoslu hakimlerin huzuru ve düzeni sağlamasıyla çağının modern kentleri arasında yer almaktadır. Kendi üretimi olan zeytin, zeytinyağı, şarabı, pişmiş toprak kapları başta olmak üzere oldukça geniş coğrafyaya ulaşmış ve bölgeler arası geniş ticaret ağı sağlamıştır." ifadelerini kullandı.