''Hayvan Çiftliği'' kitabının ardından George Orwell'ın yazdığı ''1984'' bir distopya olarak 20. yüzyılda yazılan en etkili eserlerden biridir. Özellikle son yıllarda en çok satılan kitaplardan biri olarak karşımıza çıkan 1984, etkileyici ve çarpıcı hikayesiyle göze çarpıyor. Orwell'ın 1947-1948 yıllarından yazdığı romanda özgürlüğün olmadığı bir dünya anlatılır.
1984 KONUSU
George Orwell'ın kaleme aldığı 1984, 1947-1948 yıllarında yazıldı. Orwell kitabının adını ''Avrupa'daki Son Adam'' koymak istedi fakat yayıncı ''1984'' adı ile yayınlanmasına karar verdi ve kitap ''1984'' olarak okuyucu ile buluştu.
Roman, özgürlüklerin olmadığı ve ülke yönetiminde bulunanların her an vatandaşları izlediği bir dünyayı anlatıyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan yeni dünyanın anlatıldığı 1984'ün ana karakteri Winston Smith'dir. Winston, yaşadığı dünyayla bir mücadele halindedir ve bir çıkış yolu aramaktadır.
Gerçek Bakanlığı adı verilen bakanlıkta çalışan Winston Smith, Hükümet'in başındaki ''Büyük Birader'' için olumsuz düşünceler beslemektedir. Evde, işte, sokakta hatta oturma odasında sürekli gördüğü ''Büyük Birader'' tarafından sürekli izlenmekte ve kontrol altındadır.
Bu yeni dünyada insanlarla konuşmak ve görüşmek yasak olduğu için bir antikacıdan aldığı deftere gizli olarak düşüncelerini yazar. Emmanuel Goldstein adındaki karakter ise Hükümet'e karşı gelmeyi planlar.
Winston kendisini bu planın içinde bulur. Julia adındaki genç kızla yasak bir ilişki yaşayan Winston, Hükümet'in adamları tarafından yakalanır. Kitap, Winston'ın sistem için düşündüklerini ve bu yüzden başına gelenleri konu alır. Kitabın yazıldığı dönemde Nazi Almanyası olduğundan dolayı George Orwell'ın Hitler'den ve onun yaptıklarından etkilendiği düşünülüyor.
1984 KARAKTERLERİ
Kitabın başlıca karakterleri şöyle:
- Winston Smith
- Julia, O’Brien
- Mr. Charrington
- Büyük Birader
- Emmanuel Goldstein
- Katharine
- Parsons
- Syme
KİTABIN YAZILIŞI VE SUÇLAMALAR
George Orwell 1984 kitabını İskoçya'da verem ile boğuşurken yazdı. Başta kitap The Last Man in Europe yani Avrupa'daki Son Adam ismiyle yazıldı. Daha sonra roman pazarlama stratejileri sebebiyle "1984" ismiyle yayımlandı.
Kitap, sosyalizm karşıtı olarak suçlandı. Suçlamaları reddeden Orwell görüşünü şöyle savundu:
"Yeni romanımda sosyalizme ya da (bir destekçisi olduğum) Britanya İşçi Partisi'ne bir saldırı kastetmedim, ama merkezileştirilmiş bir ekonominin yol açabileceği ve hâlen komünizm ve faşizmde kısmen gerçekleşmiş olan bozukluklara değindim... Kitabın konusunun Britanya'da geçmesi İngilizce konuşan ırkların doğuştan diğerlerine göre daha üstün olmadığını ve karşı konulmadığı takdirde totalitarizmin herhangi bir yerde zafer kazanabileceğini vurgulamak içindir."
Distopik bir dünyayı anlatan roman, Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya kitabıyla birlikte bu türde İngilizce'de yazılan ilk romanlardan oldu. Yayımın ardından 1984, beyaz perdeye uyarlandı.