19 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı olup olmayacağı merak konusu oldu 19 Mayıs'ta yasak var mı? 19 Mayıs kapanmaya dahil edilecek mi?
Vatandaşın gündeminde Koronavirüs sokağa çıkma yasakları bulunmakta. Koronavirüs ile mücadelede vaka artış oranını düşürme hedefi ile uygulanan 17 günlük sokağa çıkma yasakları 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda herhangi bir yasak uygulanıp uygulanmayacağı konusunda merak edilmesine sebebiyet verdi. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre tam kapanma kısıtlaması 17 Mayıs tarihinde sona erecek. Peki, 19 Mayıs sokağa çıkma yasağı olacak mı? 19 Mayıs resmi tatil mi, yasak var mı?
19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?
19 Mayıs tarihi resmi tatiller arasında yer almaya devam ediyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda birçok kutlama ve etkinlik büyük bir heyecan ile yapılırken, resmi kurum ve kuruluşların yanında özel sektörde de tatil uygulaması oluyor. Çalışan özel sektör bu özel gün için fazla mesai ücreti alıyor.
19 MAYIS NE ZAMAN, SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 2021 yılında Çarşamba gününe denk geliyor.
Tam kapanma uygulamasının hemen ardından kutlanacak olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı uygulamasının olup olmayacağı ise henüz herhangi bir netlik kazanmadı fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği 5 bin vaka sayısının altına düşülmediği takdirde 19 Mayıs'ta da sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği ifadesi kullanılıyor
19 MAYIS TARİHÇESİ NEDİR?
Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 tarihinde Gazi Günü ismi altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935 tarihinde de Atatürk Günü ismi ile resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleri ile Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe'li yüzlerce sporcunun da katılımı ile bir spor günü bünyesine girmiştir.
Bu söz konusu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi olan Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi adına "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" ismi ile her yıl yapılması teklifinde bulunmuştur. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayı ile yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanun ile "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi'nden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.