18 Soruda Çocuklar ve Coronavirüsü

Coronavirüsü nedeniyle paniğe kapılan ebeveynler çocuklarını virüsten korumanın yollarını araştırıyor. Peki, çocuklar Coronavirüsünden nasıl korunmalı? Coronavirüsü çocukları enfekte eder mi? Detaylar haberimizde…

26.03.2020-15:03 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-14:21) 18 Soruda Çocuklar ve Coronavirüsü

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi olarak ilan ettiği, küresel bir tehdit haline gelen Coronavirüsü salgını, en çokta anne ve babaları telaşlandırıyor. Virüsün çoğunlukla 65 yaş üstü insanları etkilediği bilinse de mevsimsel alerji, grip ve nezle ile aynı semptomları gösteren Coronavirüsü, ebeveynlerin paniklemesine neden oluyor. İşte 18 soruda çocuk ve Coronavirüsü…

18 SORUDA ÇOCUK VE CORONAVİRÜSÜ

1-Coronavirüs Çocukları Enfekte Eder Mi?

Evet, Coronavirüsü çocukları da enfekte eder. Salgınların yaşandığı ülkelerden gelen verilere göre, Coronavirüsün her yaştan insanı etkilediğini gözlemlenmiştir.

2- Çocukların Coronavirüs Nedeniyle Hastalık Geçirme Riski Nedir?

Salgın hakkındaki verilere bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Coronavirüs çocukları erişkinlere ve yaşlılara oranla daha az enfekte eder.

3- Çocuklar Coronavirüs Enfeksiyonunu Daha Hafif Mi, Daha Ağır Mı Geçirirler?

Çocuklar Coronavirüsü enfeksiyonunu tüm yaş gruplarına oranla daha hafif geçirmektedir.

4- Hangi Rahatsızlıklar, Coronavirüs Enfeksiyonunu Daha Ağır Hale Getirebilir?

Karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği, ağır akciğer rahatsızlığı olan çocuklar ve lösemi, lenfoma gibi kanser hastası olan çocuklarda hem hastalığın kendisi hem de bu hastalıkların tedavisinin sebep olduğu bağışıklık sisteminin zayıf düşüren tedavi yöntemleri sebebiyle Coronavirüsü enfeksiyonu daha ağır seyretmektedir.

5- Çocuğumun Coronavirüs Enfeksiyonu Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocuğunuzun düşmeyen ateşi, halsizliği, iştahsızlığı varsa ve solunum sıkıntısı çekiyorsa, Coronavirüsü semptomları gösteriyor olabilir. Çocuğunuzun Coronavirüsü enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede bulunduğunuz bölgedeki Sağlık Bakanlığı’nın Coronavirüsü ile mücadele için tahsis ettiği hastanelere başvurmanız gerekir.

6-Çocuklar Coronavirüsü Nereden Kapabilirler?

Çocuklar Coronavirüsü, Coronavirüs ile enfekte olmuş kişilerin hapşırma, aksırma ve öksürük gibi durumlarla dışarıya saçtığı damlacıklardan ve damlaların düştüğü yüzeylere etmesi, sonrada ellerini gözlerine, yüzlerine, burunlarına ve ağzına temas ettirmesi sonucunda kapabilirler.

7-Çocukları Coronavirüs Enfeksiyonundan Korumak İçin Neler Yapılabilir?

Çocukları Coronavirüsten korumak için hemen herkesin yaptığı korunma yollarının uygulanması gerekir. Hasta ve hasta olma ihtimali olan kişilerden uzak durmak, mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunmamak, ellerin sık sık ılık su ve sabunla 20-30 saniye boyunca yıkanması Coronavirüsten korunmak için yapılması gereken ilk ve en önemli yollardır.

8- Alerji Rahatsızlığı Olan Çocuklarda Coronavirüs, Özel Bir Risk Teşkil Eder Mi?

Hayır. Alerji rahatsızlığı olan çocuklarda Coronavirüs özel bir risk oluşturmaz. Alerjik çocukların Coronavirüs enfeksiyonundan korunmak için yapacakları genel anlamda herkesin aldığı korunma tedbirleriyle birebir aynıdır.

9-Çocukları Coronavirüsten Korumak İçin Maske Takmalı Mıyız?

Hayır. Çocukların maske takmasına ihtiyaç yoktur.

10-Tuzlu Su İle Gargara Ve Burun Temizliği Virüsün Bulaşmasına Engel Olabilir Mi?

Tuzlu su ile gargara yapılmasının Coronavirüsü engellediğine dair elimizde hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

11-Coronavirüs İle Enfekte Olan Çocuklara Nasıl Bir Tedavi Uygulanmaktadır?

Hastalığın şiddetine göre yalnızca klinik gözlem, vitamin takviyeleri ve Coronavirüse karşı etkili olduğu bilinen anti viral ilaçlarla tedavi uygulanmaktadır.

12-Coronavirüs Testi İsteyen Herkese Yapılabilir Mi?

Hayır. Coronavirüsü testi isteyen herkese yapılmamaktadır. Coronavirüs enfeksiyon belirtileri taşıyan kişilere ve Coronavirüs enfeksiyonu olan kişilerle temas etmiş kişilere yapılmaktadır.

13-Coronavirüs Aşı İle Önlenebilen Bir Hastalık Mı?

Maalesef ki elimizde şu an Coronavirüs için etkili bir aşı bulunmamaktadır fakat aşı geliştirme çalışmaları halihazırda devam ediyor. Coronavirüs aşı çalışmaları olumlu sonuç verdiğinde Coronavirüs önlenebilir bir hal alacaktır.

14-Coronavirüs Aşısı Ve İlaçları İle İlgili Çalışmalarda Son Durum Nedir?

Hem aşı hem de virüsü engelleyecek ilaç çalışmaları birçok merkezde yoğun bir şekilde yapılmaya devam etmektedir. ABD’de üretilen ilk aşının testleri insanlar üzerinde denemeye yakın zamanda başladı. Henüz olumlu bir sonuca dair bilgiler gelmedi.

15-Hamile Kadınlar Coronavirüse Yakalanmak İçin Ekstra Bir Risk Taşır Mı?

Hayır. Hamile kadınlar Coronavirüse yakalanmak için ekstra bir risk taşımazlar.

16-Hamile Kadınlar Coronavirüs İle Enfekte Olurlarsa Daha Ağır Bir Hastalık Geçirirler Mi?

Hayır geçirmezler. Bugüne dek elimize geçen veriler hamile kadınların Coronavirüs enfeksiyonunu daha ağır geçirmediğini göstermektedir.

17-Hamile Kadınların Coronavirüsten Korunmak İçin Yapacakları Nelerdir?

Hamile kişilerin Coronavirüsünden korunmak için alacakları önlemler genel olarak herkesin aldığı korunma tedbirleriyle birebir aynıdır. Hamile kadınlar için özel bir önlem bulunmamaktadır.

18-Hamilelikte Yakalanılan Coronavirüs Enfeksiyonu Hamileliğin Devamı İçin Bir Risk Oluşturur Mu? Bebeğin Sağlığını Olumsuz Etkiler Mi?

Hayır oluşturmaz. Bugüne dek bildirilen vakalarda hamile kadınların enfeksiyonu kapma durumunda hamileliğin devamında herhangi bir sorun yaratmadığı ve bebeği olumsuz etkilemediği gözlemlenmiştir. Fakat herkes gibi hamile kadınların da Coronavirüse karşı oldukça dikkatli olması ve kendilerini çok iyi korumaları gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal