15 Temmuz’da hain darbe girişiminde en önemli duraklarında olan 15 Temmuz Şehitler Anıtı, şehitler için sonsuz bir hayat düşüncesinden yola çıkılarak inşa edildi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu yakası çıkışında inşa edilen ve 2016’daki darbe girişiminin ardından bir yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan 15 Temmuz Anıtı ilk günden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Mimari olarak kenetlenmeye vurgu yapan anıtta şehitlerin adı, levhalar üzerinde sıralı olarak yer almasının yanı sıra anıtın çevresine her bir şehid için bir selvi ağacı ve bir gül dikildi.
KAİNATIN SONSUZLUĞUNU SİMGELİYOR
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakası çıkışına inşa edilen 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin detaylarını anıtın mimarı Hilmi Şenalp anlattı. Şenalp, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde açılışı yapılan abidenin eşkenar beşgen bir plana oturan ve yine beşgen şeklinde üretilen bir geometriye sahip bir kubbedir. Kubbenin taşıyıcısı çelik yapının üzerine 5 santimetre kalındığında Kefken taşı uygulanacağını belirten Şenalp, kubbe açıklığının 11 metre, yüksekliğinin 9.5 metre olduğunu kaydetti.
Kubbenin 5 köşesinde 5 kemer bulunduğunu belirten Şenalp anıtı tasarlarken Kemerlerden ikisi giriş ve çıkış için birer kapı mahiyetinde olduğunu ve diğer 3 kemer, içlerinde 249 şehit isminin yazılı olduğu kitabeler şeklinde kullanıldığını belirtti. Kubbenin bütünlüğüyle kainatı ve sonsuzluğu sembolize ettiğini belirten Şenalp, şehitler için sonsuz bir hayatın tasvir edildiği yapıda, darbe teşebbüsü karşısında ortaya konulan birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıfta bulunuldu. Şehitlik makamının çatısı ise milletin ve devletin bekasını temsil edecek şekilde güçlü, sarsılmaz ve kilitlenmiş bir şekilde inşa edildi.
KUBBENİN ANLAMI NE?
15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin mimarı olan Hilmi Şenalp, Kubbe, şehitlerin aslında ölüler olmayıp sonsuz bir hayata mazhar olduğunu ifade etmektedir. Kubbeyi teşkil eden geometrik kollar milletin böylesine bir teşebbüs karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıftır. Bu tevhid ve kenetlenme sayesindedir ki milletimizin ve devletimizin bekasını temin edecek çok güçlü ve sarsılmaz bir çatı oluşmuştur."
Mimar Hilmi Şenalp tarafından yapılan anıtın hüsnü hat yazılarını Hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Beşgen formda tasarlanan 15 Temmuz Abidesi, kenetlenmeye vurgu yapıyor. Şehitlerin adı, levhalar üzerinde sıralı olarak yer alıyor. Anıtın çevresine her bir şehid için bir selvi ağacı ve bir gül dikildi. Şehitlik Parkı olarak tanzim edilen 11 dönümlük araziye, Boğaziçi’ne mahsus ağaçlarla, 250 şehidi temsilen 250 selvi ve 250 gül dikildi.
TÜRK-İSLAM ESERLERİ SERGİLENİYOR
Kubbenin çevrelediği kademeli mekanın merkezinde Türk-İslam sanatlarının öğelerinden biri olan mukarnasın bir havuz şeklinde kullanıldı. Ayrıca bu merkez, zamanın, canlı olan her şeyin ve tüm olayların tek bir yere, bir merkeze aktığının ifadesidir. Ziyaretçiler bu merkezin etrafındaki kademelerde oturup gece gündüz her an okunacak salayı dinleyip, şehit isimlerini okuyabilecek, dileyenler Kuran okuyup dua edebilecek bir mekandır.