1431 depremzede çocuk ailelerine teslim edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasından bölgedeki son durumu paylaştı. Bakan Yanık, "Halihazırda 1894 sisteme kayıtlı çocuğumuz var. Bunlardan 1431'ini ailelerine teslim etmişiz. Hastanede takibi yapılan çocuk sayımız 357, kuruluş bakımına aldığımız çocuk sayımız da 106. Bu 1894 çocuğun 1808'inin kimliğini tespit ettik." İfadelerini kullandı.

25.02.2023-11:31 - (Son Güncelleme: 25.02.2023-13:25) 1431 depremzede çocuk ailelerine teslim edildi

Bakan Yanık, depremzede refakatsiz çocuklara yönelik "Halihazırda 1894 sisteme kayıtlı çocuğumuz var. Bunlardan 1431'ini ailelerine teslim etmişiz. Hastanede takibi yapılan çocuk sayımız 357, kuruluş bakımına aldığımız çocuk sayımız da 106. Bu 1894 çocuğun 1808'inin kimliğini tespit ettik." dedi.

Bakanlık olarak özellikle afet zamanlarında iki temel sorumlulukları olduğunu ifade eden Yanık, bunlardan birinin psikososyal destek hizmetleri, diğerinin de aynı yardımlar olduğunu söyledi.

AA'da yer alan haberde, Bakan Yanık bugün saat 16.00 itibarıyla sistemlerinde kayıtlı olan refakatsiz çocuk sayısının 1894 olduğunu söyleterek,  "Sistemimizde kayıtlı çocuktan kastım şu; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bir veri tabanı oluşturduk. Sağlık Bakanlığımız ve ilgili diğer paydaşların da hastanedeki tedavi altındaki çocukların da bilgilerini girebildikleri bir veri tabanı. Burada çocukların fotoğrafları, ayırt edici özellikleri, doğum lekesi, saç rengi, göz rengi, vücudunda özellikleri olan bütün detayları girdiğimiz ya da işte sosyal medyada ihbarlarda vesaire taradığımız bilgileri yüklediğimiz bir sistemimiz var. Buradan eşleştirmeleri yaparak buraya kaydediyoruz. Daha sonra gelen bilgiler çerçevesinde eşleştirmeleri yaparak kimlik tespitini yapıyoruz." İfadelerini kullandı.

"Refakatsiz çocukları arama ekranı oluşturduk"

Derya Yanık, ayrıca Bakanlığın web sitesinde vatandaşların kullanabileceği refakatsiz çocukları arama ekranı eklediklerini belirtti.

Kendilerini ifade edebilen çocuklarda kimlik tespitinin daha kolay olduğunu, çok küçük yaşta  olan çocukların kimliklerinin tespiti için DNA testi olmak üzere tüm teknik ve bilimsel imkanları belirtiklerinin bildiren Yanık, "Halihazırda 1894 sisteme kayıtlı çocuğumuz var. Bunlardan 1431'ini ailelerine teslim etmişiz. Hastanede takibi yapılan çocuk sayımız 357, kuruluş bakımına aldığımız çocuk sayımız da 106. Bu 1894 çocuğun 1808'inin kimliğini tespit ettik. Her geçen gün kimlik tespiti daha tabii ki veriler çoğaldığı için daha kolay oluyor. Başlangıçta kimliği bilinmeyen çocuk sayımız yaklaşık 300-400 civarındaydı. Bugün itibarıyla 86. Bunların da inşallah kimliklerini tespit ettikten sonra ailelerine ulaştırmaya çalışacağız." dedi.

Arama ekranı oluşturduk

Yanık, TÜBİTAK’ın geliştirdiği ve birlikte kullandıkları “derin görü” uygulaması ile 269 çocuk eşleşmesi yaptıklarını, 49 çocuğun ailesiyle iletişimini sağladıklarını, 19 çocukla ilgili de listelerde eşleşme yapıldığını ve il müdürlüklerinde teyidi için haber beklediklerini, 101 çocuğun ise bu eşleşmelerde vefat tespiti olduğunu belirtti.

"Depremzede vatandaşlarla yaklaşık 860 bin görüşme yapıldı"

Depremin ardından yapılan psikososyal destek çalışmalarına yönelik de bilgi veren Yanık, deprem bölgesinde 3 bin 326, depremzede vatandaşların tahliye edildiği yerlerde de bin 553 olmak üzere toplam 6 bin 879 personelle, bugüne kadar depremzede vatandaşlara 860 bin görüşme yaptıklarını belirtti.

Yanık, Bakanlık olarak gelecek iki yıl akut afet dönemi ilan ettiklerini, bu zaman zarfınca deprem sanki dün olmuş gibi psikosoyal destek çalışmalarını devam edeceklerini açıkladı.

Deprem bölgesinde yapılan ayni yardımlara da değinen Yanık, şu an depolarda aktif olarak 4 bin 990 personelin olduğunu, 953 araçla tüm deprem bölgesine ulaştırdıklarını paylaştı.

Yanık, deprem bölgesinde 68, yurt dışından gelen ayni yardımlar için de sınır kapılarında kurdukları 17 depo olduğunu söyleyerek,  "Bugün itibarıyla 203 sosyal marketimiz var. Sosyal marketlerimizi deprem bölgelerinde çadır kentlerin içinde, çevresinde, varsa mahalle, sokak aralarında vatandaşın kolay ulaşabilecekleri noktalara kurduk." İfadelerini kullandı.

"62 kalemde 38 milyon 500 bin adet ürün dağıtmışız"

Köylerdeki, kırsal kesimlerdeki vatandaşlar için de 5 gezici sosyal market oluşturduklarını açıklayan Yanık,  "Bugüne kadar 13 bin 867 tır depolara yardım malzemesi boşaltmışız. Bu anlamda ben yardımsever vatandaşlarımıza, gerek yurt içinden gerek yurt dışından bu malzemeleri gönderen vatandaşlarımıza ya da iyiliksever insanlara hakikaten şükranlarımı sunmak istiyorum. Şu ana kadar vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılamak için, sadece birkaç kalem söyleyeceğim, 2 milyon 660 bin battaniye dağıtmışız. 130 bin yatak, 220 bine yakın elektrikli ısıtıcı, 1 milyon 610 bin gıda kolisi. Bu sadece bizim depolarımızdan dağıttığımız. Diğer kurum ve kuruluşların yaptığı gıda desteklerinden bahsetmiyorum. Buna benzer 62 kalemde 38 milyon 500 bin adet ürün dağıtmışız." şeklinde konuştu.

Yanık, afetten etkilenen bölgelere sadece ayni yardım değil, nakdi yardım da yaptıklarını vurgulayarak, ilk etapta 10 il 2 ilçeye 271 milyon lira gönderdiklerini, daha sonra 225 milyon lira ek periyodik pay gönderdiklerini, ilerleyen dönemde bir periyodik pay daha depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için vakıflara kaynak sağlayacaklarını aktardı.

İhtiyaç sahibi vatandaşların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından yardım temin edebilmeleri için o yerde ikametgahları olması gerektiğinin altını çizen Yanık, ancak depremzede vatandaşlar için ikametgah şartını kaldırdıklarını dile getirdi.

Çalışmalar devam ediyor

Dezavantajlı gruplar için yapılan çalışmalar

Bakan Yanık, deprem bölgesindeki kuruluşlarda misafir ettikleri 533 yaşlı ile 1133 engelliyi depremin hemen akabinde güvenli yerlere sevk ettiklerini, ayrıca daha sonra çadırlarda barınan ve bakıma ihtiyacı olduğunu belirledikleri 206 yaşlı, 546 engelli vatandaş da farklı illerdeki kuruluşlara sevk edildiklerini belirtti.

Psikososyal destek ekiplerinin çadır kentlerde düzenli taramalar yaptığını belirten Yanık, bu taramalarda bakıma ihtiyacı olduğunu tespit ettikleri vatandaş, çocuk ya da yaşlıyı kuruluş bakımına aldıklarını ifade etti.

Yanık, işitme engelli vatandaşlar için 110 gönüllü işaret dili tercümanı ile süreci takip ettiklerini, dezavantajlı her grupla alakalı gerekli çalışmayı yaptıklarını aktardı.

Bir çadır kentte yaşamanın çok kolay olmadığını dile getiren Yanık, "Ancak vatandaşlarımız lütfen şundan emin olsunlar. Çadır kentlerin güvenliğinden sağlık desteğine, sosyal hizmetten diğer ayni desteklere kadar her türlü ihtiyacın karşılanmasını temin etmek üzere bütün kurum ve kuruluşlar olarak tam bir teyakkuz halindeyiz." ifadelerini kullandı.

Yanık, çadır kentlerde sosyal marketlerin yanında kadınlar ve çocuklar için hijyen ve özel ihtiyaç malzemelerinin temin edilebileceği özel sosyal market çadırları da bulunduğunu, çocuklar için sosyal destek çadırları kurduklarını, kadınlar için de iş atölyeleri açmaya başladıklarını sözlerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal