"İltihaplı Uçuk nasıl geçer?" sorusunu genellikle günlük yaşamda birçok insanın aklına takılan sorular arasında yer alır. Kişilere çok rahatsızlık veren ve oldukça ağrılı bir şekilde kendini belli eden uçuk, tedavi edilmediği zaman yemek yemeyi hatta konuşmayı bile zorlaştırıyor. Uçuklar genellikle dudaklarda, burunda ve çenede görülen ağrılı ve sancılı yaralardır. Kişiye günlük hayatta oldukça rahatsızlık verdiği için, yeme içme konuşmaya bile engel olabilir " İltihaplı Uçuktan nasıl kurtulurum?" sorusunun cevaplarını arıyorsanız bu yazımız tam size göre...
UÇUK NEDEN OLUR?
Uçuk çıkmasının en önemli sebeplerinden biri herpes virüsüdür. Uçuk yarası kuru ve kabuklu haldeyse bulaşıcı değildir fakat ilerlediği zaman ise uçuk yarasından sıvı bir şekilde iltihap akmaya başlar, bu durumda uçuk bulaşıcı hale gelmiş demektir.
Hormonal değişiklikler (menstruasyon sırasında), ateş, yorgunluk, duygusal stres, cilt travması ve fazla güneşe maruz kalma gibi faktörler uçuğa neden olan virüsü yeniden etkinleştirip uçuğa neden olduğu bilinenler arasındadır.
PEKİ UÇUK OLUŞUMUNU NASIL ENGELLEYE BİLİRİZ?
Uçuğa sebebiyet veren herpes simpleks adlı virüs, vücuda bulaştıktan sonra tam olarak çözümü mümkün olmamaktadır. Uçuk oluşumunu önlemek için bu hastalığa sebep olabilecek şeylerden uzak durmak gerekmektedir. Dolayısıyla özellikle ortak eşya kullanımından uzak durmak, cinsel ilişkilerde korunmak, yabancılar ile temastan sakınmak gerekir. Uçuk belirtileri olarak sayabileceğimiz durumlarda antiviral uçuk kremi kullanmak ile oluşum önlenebilir. Bir de uçuk ile olan mücadeleye yardımcı olan ve lisin içeren besinleri tüketmek yararlı olacaktır.
İLTİHAPLI UÇUK KAÇ GÜNDE GEÇER? UÇUK KREMLERİ İYİ GELİR Mİ?
Uçuk yaraları çoğu 1 hafta süre kadar kendiliğinden iyileşebilir, patlayabilir ve kabuğu bir süre sonra düşebilir. Ancak o süreçte kişinin hayat standartlarına ciddi bir şekilde olumsuz etki eder. Bu sebeplerden dolayı uçuğun kendiliğinden geçmesini beklemek yerine tedavi etmek en doğru çözüm olacaktır.
1 GÜNDE UÇUK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
SARIMSAK YÖNTEMİ
Sarımsak, uçukta oluşan şişkinliği azaltmaya yardımcı olan aynı zamanda yara iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olan antiviral özelliklere sahip bir bileşik olan kiyol içermektedir.
Sarımsak uçuğa nasıl uygulanır?
- 1 diş sarımsağı ezin.
- Doğrudan uçuk olan bölgeye ezmiş olduğunuz sarımsağı uygulayın.
- Sarımsak uçuktaki şişkinliği azaltmanın yanı sıra iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
- 5 veya 10 dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.
ELMA SİRKESİ YÖNTEMİ
Elma sirkesi (ACV), uçuk için en eski ve en etkili ilaçlardan biridir. Antibakteriyel, antiseptik ve iyileştirici özellikleri, yaralara neden olan virüsün öldürülmesine yardımcı olur ve uçuğu kurutmada aynı zamanda da cildinizin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
Malzemeler
Pamuk
Sirke
Pamuğunuzu sirke ile ıslatın. Elma sirkesi virüsün yok edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Anında rahatlamak için etkilenen bölgede doğrudan uygulayın ve 15 dakika tutun. Sirkenin doğrudan uygulanması deride kızarıklığa neden olabilir ancak endişelenmeyin. Bu kısa sürede geçecektir.
Daha iyi sonuçlar almak için, sirkeye 'de az miktarda limon suyu karıştırabilir ve karışımı uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz.
ÇAY AĞACI YAĞI YÖNTEMİ
Çay ağacı yağı olağan dışı antiseptik, antifungal ve antibiyotik özelliklere sahiptir ve bu durumda da uçuğun kısa süre içerisinde iyileşmesine yardımcı olur.
Malzemeler
Çay ağacı yağı
Çubuk pamuk
Çay ağacı yağı uçuğa nasıl kullanılır?
- Pamuk çubuk üzerine az miktarda çay ağacı yağı dökün.
- Hızlı iyileşme için doğrudan etkilenen bölgede uygulayın.
- Yağın doğal olarak buharlaşmasına izin verin.
Bunu, yara durumunuz tamamen iyileşene kadar günde iki kez yapın.
NANE YAĞI YÖNTEMİ
Nane yağı hem HSV-1 hem de HSV-2 (ağrıya neden olan virüsler) ile savaşan inanılmaz antiviral bileşenleri içerir ve böylece uçuğun kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Malzemeler
Nane yağı
Kulak çubuğu
Nane yağı uçuğa nasıl uygulanır?
- İlk olarak uçuğun ve çevresini ılık suyla durulayın.
- Pamuklu çubuk üzerine biraz nane yağını dökün.
- Doğrudan etkilenen uçuk olan bölgeye uygulayın.
ASETON YÖNTEMİ
Aseton tırnak cilasını çıkartmanın yanı sıra uçuğu da tedavi edici etkisi olduğu söylenmektedir.
Malzemeler
Aseton ve pamuk
Aseton uçuğa nasıl kullanılır?
- Pamuğu asetonun içerisine batırın.
- Asetonu sadece yaranın üzerine cildinize temas etmeden uygulayabilirsiniz.
- Bu çareyi iyileştirene kadar günde 2 kez tekrarlayın.
El temizleyici jeller
El temizleyicileri, soğuk yara yol açan virüse karşı savaşmaya ve öldürmeye yardımcı olan mükemmel dezenfektandır. Aynı zamanda kurur ve yaraları hızla iyileştirmeye yardımcı olur.
Malzemeler:
-El temizleyici jel
-Pamuk
El temizleyici jeller uçuğa nasıl uygulanır?
Pamuğu top haline getirin. El temizleme jelini pamuğa bir miktar dökün. Virüsün yayılmasını önlemek ve hızlı iyileşmeyi teşvik etmek için doğrudan etkilenen bölgede uygulayın. Bunu en azından günde iki kez, ağrınız tamamen iyileşene kadar yapın.
BUZ SIKIŞTIRMA YÖNTEMİ
Bir buz kompresinin uygulanması, uçuğu hafifletmek ve rahatlatmak için mükemmel bir tekniktir. Uçuktan kaynaklanan virüsün yayılmasından dolayı ciltteki iltihaplanmayı, kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.
Uçuğa buz nasıl uygulanır?
- Bir miktar buz küpü havlu veya pamuklu bir bezin içine koyun.
- Hızlı sonuç almak için etkilenen bölgenin üzerine kompres uygulayın.
- Buz paketini 5 dakikadan fazla aynı yerde tutmayın.