1. Ahmed

1. Ahmed, Osmanlı Türkçesindeki adlandırma ile Ahmed-i evvel olarak tanınmakta olan 14. Osmanlı padişahıdır.

21.07.2020-11:33 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-11:30) 1. Ahmed
1.Ahmed, 18 Nisan 1590 tarihinde, babasının sancak beyliğini yaptığı Manisa’da dünyaya geldi. Babası 3. Mehmed’dir. Annesi de Handan Valide Sultan’dır.

1595 yılında, tahtta olan dedesi 3. Murad’ın vefatı üzerine ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi. Babası bu tarihten itibaren padişah oldu. 1. Ahmed’in üç ağabeyi bulunduğu için tahta çıkma ihtimali zayıf görülüyordu. Ancak, iki kardeşinin ölmesi, bir tanesinin de babası tarafından boğdurulması nedeniyle, 1. Ahmed tahtın ilk varisi haline geldi.

1603 yılında, oğlunu boğdurduktan 6 ay sonra vefat eden babası 3. Mehmed’in yerine tahta çıktı.

Peki, çok küçük yaşta tahta çıkan 1. Ahmed bilinmeyen yönleri nelerdir?

 

1. Ahmed’in Tahta Çıkışı

1. Ahmed bilinmeyen yönleri arasında onun hayatı açısından 14 sayısının önemidir. 1. Ahmet, 14 yaşında iken tahta çıkmıştır. Osmanlı Devleti’nin 14. padişahıdır ve 14 yıl boyunca hükümdarlık yapmıştır.1. Ahmed’in tahta çıkmadan önce sancak beyliği yapmaması göze çarpmaktadır. Babasının vefatı üzerine ertesi gün acele ile cülus töreni yapılmıştır. 1. Ahmed, o zamana kadar tahta çıkan en genç padişahlardan bir tanesidir.

Yönetime geçtiğinde henüz küçük olması nedeni ile ilk saltanat yılları pasif olarak geçmiştir. Annesi Handan Sultan’ın oğluna danışmanlık yaptığı ve birçok kararını etkilediği düşünülmektedir.

  1. Ahmed bilinmeyen yönleri arasında, hükümdarlığa başladıktan hemen sonra babasının annesi olan Safiye Sultan’ı bir alay ile Eski Saray’a göndermesi bulunmaktadır. Bu olayı yönetime olan bazı olumsuz etkilerini yok etmek için almıştır. 1. Ahmed’in bu kararı almasında annesi Handan Sultan’ın etkisi olduğu düşünülmektedir.
  2. Ahmed’in İlgi Alanları
  • Ahmed, oldukça sade giyinen bir padişahtı.
  • İlgi alanları arasında cirit ve av bulunmaktaydı.
  • Ahmed, dine düşkün bir padişah olarak bilinirdi. Sultan Ahmet Camisi de onun döneminde yaptırıldı.
  • Okçuların kullanması için fil dişi yüzükler tasarlıyordu. Aynı zamanda kaşık ustası olarak da biliniyordu.
  • İyiliksever bir padişahtı. Yetimlerin malları için ayrı bir hazine oluşturarak bu hazine aracılığı ile yardımlarını yapmıştır.
  1. Ahmed’in Hükümdarlığı
  2. Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra devlet işleri ile en çok meşgul olan padişahtır. Bunun yanında, tahta çıktıktan sonra sünnet olmuştur ve bunun gerçekleştiği ilk padişahtır.
  3. Ahmet, Fatih Sultan Mehmet döneminde yasal hale getirilen kardeş katli kanununu kaldırarak yeni bir saltanat sistemi getirmiştir. Ekber ve erşad olarak bilinen bu sisteme göre, kardeşlerin taht kavgalarında birbirlerini öldürmelerinin önüne geçilmek istenmiştir. En büyük ve aklı başında olan şehzadenin tahta geçeceği sistemdir.

Osmanlı Devleti’ndeki ilk 6 minareli cami olan Sultan Ahmet Camisi, 1. Ahmed tarafından Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. 1. Ahmed, caminin temelinin atılması sırasında kazma sallamış, eteğinde toprak taşımıştır.

14 sayısının hayatında önemli bir yeri olan 1. Ahmed, 28 yaşında tifüs hastalığı nedeni ile vefat etmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal