İnatçılık Nedir?

İnatçılık nedir? İnatçı olduğunuzu düşünüyorsanız bu huyunuzdan vazgeçmek için neler yapmalısınız? Hepsi haberimizin detaylarında…

18.05.2018-10:56 - (Son Güncelleme: 18.05.2018-10:48) İnatçılık Nedir?

İNATÇILIK NEDİR?

İnatçılık, bireyin bir durum veya davranışının değiştirilmesine direnmesi, sonu olmayan bir ısrar mekanizması ile kendi yaptığı/söylediği/şahit olduğunun doğruluğunu savunması halidir. Bu hiç şüphesiz insanda olumsuz bir algı yaratmaktadır. Çünkü inatçı bir birey karşısındakine hayatı zorlaştırabilir ve onu canından bezdirebilir. İnsanda doğuştan meydana gelen bir özellik olduğu kabul edilir. Ancak bunun arkasına sığınıp karşımızdakini bir çıkmaza sürüklemek hoş bir davranış değildir. Çünkü inatçılık yok edilemese de kontrol altına alınabilir. Bunun için insanın yetiştirilme tarzı da oldukça büyük bir önem arz eder. Peki, inatçılık nasıl kontrol altına alınabilir?

İNATÇI İSENİZ BUNLARI DENEYEBİLİRSİNİZ

İnatçı insan öncelikle bu özelliğini kabul edebilecek erdeme sahip olmalıdır. Körü körüne inatçılık ile başa çıkılması neredeyse imkansızdır. Kişi kendini yeri geldiğinde eleştirebilmelidir. Böylelikle herhangi bir konuda bir inatçılık hali sergilediğinde, o an olmasa bile sonradan kendini eleştirebilmeli ve bu noktada gereksiz şekilde ısrarcı oldum diyebilmelidir.

Karşısındaki görüş ve düşüncelere katılmasa bile değer verebilen insan inatçılığını kontrol altına almakta bir adım öndedir. Dediğim dedik, karşı görüşlere saygı ve hoşgörü ile yaklaşmayan bireyin toplulukta saygınlık kazanması da son derece zordur.

İletişim iki taraflı bir süreç olduğu için, inat eden kişinin karşısındaki bireyin davranışları da bu inadın kırılmasında veyahut dozunun artmasında önemlidir. İnatçı bir insana karşı emir kipiyle konuşulmamalı, duygu ve düşünceler daha ayrıntılı ancak sivri kelimelerden uzak bir şekilde anlatılmalıdır. Sivri kelimelerden kastımız karşıdaki inatçı kişiyi, suçlayıcı ve öfke içerikli söylemlerdir.

İnadı kırmanın en iyi yolunu özetlemek gerekirse, onun inat damarını kabartmayacak şekilde karşı safta görüntüsü vermeden, iddiasının yanlış ve doğru taraflarını tatlı dille izah etmektir. Buna alttan almak da diyebilirsiniz, yapıcı yaklaşmak da diyebilirsiniz. Böyle yapılmadığı takdirde iletişim süreci aniden son bulur ve durum çıkmaza girer. Baskıcı ve körü körüne söylemlerin son derece azaldığı ve herkesin birbirini dinlediği, diyalog kurduğu günümüzde inatçı insanların bu özelliklerini kontrol altına almalarının onlar açısından zorunlu bir durum olduğunu değerlendiriyoruz.

Son Dakika Kültür – Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal