IMF, Dünya Ekonomik Görünüm yani DEG raporunun Nisan 2018 sayısını "Konjonktürel İyileşme, Yapısal Değişim" başlığı altında yayımladı
Her yıl IMF ve Dünya Bankası arasında olan toplantıları öncesi olmak üzere 2 defa hazırlanan raporda, ülkelere yönelik büyüme beklentileri de yazılıyor.
Türkiye ekonomisinin geçen yıl ki genişlemeci politika ile hızlandığına işaret edilen raporda, 2017 yılına yönelik büyüme tahminleri yüzde 6,3'ten yüzde 7’ye yükseltildi.
Türkiye'nin 2018 büyüme beklentisini yüzde 4,4’e çıkaran IMF, 2019 büyüme beklentisini ise yüzde 4’e çekti. Söz konusu oranlar, ocak ayında bir kez daha güncellenen DEG raporunda yüzde 4,3 olarak açıklanmış bulunmaktaydı
"DÖVİZ KURU RİSKİ ÖNCELİK"
Türkiye’ye de ilişkin değerlendirmeye yer verilen raporda, "döviz kuru riskine yüksek derecede maruz kalınması" ayrıca "bilançolardaki para birimi uyumsuzlukları" acil öncelikler olarak belirlendi.
Ayrıca raporda, "Vade primlerinde yaşanabilecek ani ve yeniden fiyatlama ve sermaye çıkışları ihtimalleri göz önüne alındığı zaman, borç çevirme riskinin, kısa vadeli borçlanmaya aşırı bağımlılığın önüne geçilmesi ve azaltılması önemli." Uyarısı yapıldı.
IMF ekonomistlerinin hazırladıkları raporda, Türkiye’de enflasyonun Merkez Bankası tarafından belirlenmiş olan hedefin üstünde seyrettiğine işaret ettikleri raporda, enflasyon beklentilerinin sabitlenebilmesi amacı ile sıkı parasal duruşa ihtiyaç duyulduğu vurgusu yapıldı.
KÜRESEL BÜYÜME BEKLENTİLERİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentilerini ise değiştirmeyerek yüzde 3,9’da sabit tuttu.
Her yıl, IMF ve Dünya Bankası arasında olan toplantıları öncesinde olmak üzere iki kez hazırlanan raporda, geçen yıl artan yatırım ve ticaret nedeni ile yüzde 3,7 genişleyerek son 6 yılın en hızlı büyümesini yaşayan küresel ekonominin bu yıl da güçlenmeyi sürdüreceği ifadeleri söylendi.
"KONJONKTÜR YANLISI POLİTİKALARIN TERSİNE ÇEVRİLMESİ GEREKECEK”
Ayrıca raporda, dünya ekonomisine yönelik risklerin gelecek olan birkaç çeyrek için dengede gözükmesine karşın daha uzun vadede aşağı yönlü olacağının ve bu risklerin ağır bastığı vurgusu özellikle yapıldı.
GELİŞMİŞ ÜLKELERİN BÜYÜME BEKLENTİLERİ YÜKSELTİLDİ
IMF'nin DEG raporuna göre birçok gelişmiş ülkeye yönelik bu yılki büyüme tahmini yukarı yönlü değiştirildi.
Küresel büyümenin hızlanmasında öncü rol oynayan ABD ekonomisine yönelik beklentiler bu yıl için yüzde 2,9 ve önümüzde ki yıl için yüzde 2,7'ye çıkarıldı. Bu oranlar, ocak ayında güncellenen raporda yüzde 2,7 ve yüzde 2,5 olarak öngörülüyordu.
Avro Bölgesi'ne ilişkin 2018 büyüme tahminini ise sadece 0,2 puan artırarak yüzde 2,4’e çıkaran kuruluş, Almanya, Fransa ve İtalya ve İspanya'nın da büyüme beklentilerini yükseltti.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.