IMF Ne Demek?

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiyi istikrara kavuşturmak için çalışan, 189 üyeden oluşan bir kuruluştur. Peki, IMF'nin açılımı nedir? IMF ne zaman kurulmuştur?

04.05.2021-13:01 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-14:10)

Uluslararası Para Fonu IMF (International Money Fund) küresel finans sisteminin düzenli bir şekilde işleyişini temin eden Birleşmiş Milletler’in uzmanlaşmış kurumlarından birisidir. Haberimizin içerisinde IMF hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.

NEDİR?

IMF, toplum içerisinde daha çok ekonomik sıkıntı içerisinde olan ülkelerin borç aldığı uluslararası banka olarak tanınır. Uluslararası Para Fonu, borç vermiş olduğu ülkeye söz konusu borcun geri ödemesini garantileyen bir ekonomi politikası (acı ilaç + reçete) uygulama zorunluluğa da getirmektedir.

IMF parasal içerikli konularda küresel işbirliği oranını yükseltme, mali istikrarı sağlama, uluslararası ticareti mevcut halinden daha bir kolay duruma getirme, yüksek istihdamı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve tüm dünyada yoksulluğu azaltmak için çabalayan, 187 üye devletin oluşturduğu bir kuruluş olarak kendini tanıtmaktadır.

IMF’nin kendi tüzüğü, yönetim yapısı ve mali kaynağı vardır. Üyeler, büyük ölçüde küresel ekonomideki göreli büyüklüklerine dayanan bir kota sistemi yoluyla temsil edilmektedir. IMF’nin merkezi ABD olup personeli 140’ı aşkın ülkeden gelmektedir.

NE ZAMAN KURULDU?

IMF, Temmuz 1944 tarihinde, ABD’nin New Hampshire Eyaleti’nde, Bretton Woods’ta yapılan bir Birleşmiş Milletler toplantısında, 1930'lu yıllarda Büyük Bunalımına katkıda bulunan rekabetçi devalüasyonların yaratmış olduğu kısır döngünün bir daha olmasını önleyecek bir ekonomik işbirliği çerçevesi inşa etme isteği ile kurulmuştur.


IMF’nin resmi olarak ortaya çıkış tarihi ise Aralık 1945 senesinde 29 Üyesi tarafından Anlaşma Maddelerinin imzalanmasıyla gerçekleşmiştir. Kuruluş, 1 Mart 1947 yılında fiilen faaliyete başlamıştır. Aynı yılın ilerleyen zamanlarında Fransa, IMF’den borç alan ilk ülke olarak tarihe geçmiştir.

AÇILIMI NEDİR?

IMF kurulduktan tam 3 yıl sonra yani 1947 tarihinde resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır. IMF İngilizce kelimelerden kısaltılmıştır. İngilizce olarak International Monetary Fund şeklinde uzun açılımı ile ifade edilmektedir.

GÖREVLERİ VE HEDEFLERİ NEDİR?

IMF’nin temel misyonu, aşağıda belirtilen üç yolla uluslararası sistem içerisinde istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

-Küresel ekonomiyi ve üye ülkelerin ekonomilerini izlemek,

-Ödemeler dengesinde zorluk yaşayan ülkelere borç vermek

-Üyelere pratik yardım sunmak

-IMF’nin Hedefleri Nedir?

-Uluslararası parasal işbirliğini artırmak,

-Mali istikrarı güvence altına almak,

-Uluslararası ticareti daha kolay bir hale getirmek,

-Yüksek istihdam oranlarını ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi desteklemek

-Dünya genelinde yoksulluğu azaltmak.

YAPISI NEDİR?

Üye sayısı: 187 ülke

Merkez: Washington, D.C.

Başkanı: Kristalina Georgieva

Yönetim Kurulu: Ülkeleri veya ülke gruplarını temsil eden 24 direktör Personel: 160 ülkeden yaklaşık 2.500 kişi Toplam kotalar (sermaye): 376 milyar USD (25/05/2011 itibariyle) Taahhüt edilmiş veya teminat gösterilmiş ek kaynaklar: 600 milyar USD

YORUM YAZ..
Modal