İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

İmam nikahı nasıl kıyılır? İmam nikahı için gerekli olanlar? İmam nikahı nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

15.05.2018-18:33 - (Son Güncelleme: 21.05.2021-15:03)

Evlenecek olan çiftlerin arasında kıyılan dini nitelikli bir nikah olan imam nikahının bazı kuralları vardır. İmam nikahıyla ilgili tüm soruları sizler için hazırladık. İmam nikahı nasıl kıyılır? İmam nikahı için gerekli olanlar? İmam nikahı nedir?

Dini inançların bir gereği olarak evlenecek olan çiftlerin resmi nikah dışında dini donanıma sahip hoca tarafından şahitler eşliğinde belli kurallara dayanan, dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla evlenmek için kıydıkları nikah olarak tanımlanır. 

Evlenmek isteyen kadın ve erkek arasında gerçekleşen imam nikahı, resmi nikahın öncesinde yapılan dini içerikli bir nikahtır. Evlenmek isteyen çiftlerin en çok merak ettikleri konulardan biri olan imam nikahının gerekleri nelerdir ve nasıl imam nikahı kıyılır? sorularıdır.

Geleneksel olarak halk içinde "imam nikahı" olarak tanınan nikah biçiminin doğrusu, dini nikah veya İslami nikahtır.

İslam dinine göre gerçekleştirilen nikah töreni, aynen resmi nikahta olduğu gibi şahitler eşliğinde gerçekleştirilir.

Dini nikah (imam nikâhı) kıyacak dini donanıma sahip bir kişi tarafından yapılmalıdır. Geleneksel olarak bu nikah biçiminin isminin "imam nikahı" olarak tanınması, bu nikahın imam veya hoca tarafından yapılması gerektiği manasına gelmez. Dini donanıma sahip, bir inanan da imam nikâhını kolayca yapabilmektedir.

DİNİ (İSLAMİ) NİKAH ŞAHİTLİĞİ

Evlenecek kadın ve erkek 2 şahit huzurunda ve imamın yanında yemin ederler. Dini nikah sırasında şahitlik yapanlarında müslüman olması lazımdır. Şahitlerin ikisinin de erkek olması veya 1 erkek 2 kadın olması lazımdır. 2 kadın huzurunda dini nikah gerçekleştirmek caiz olmaz. Dini nikah için en az bir erkek şahit mecburidir. Şahitlik yapacak kadının ve gelinin tesettürlü olması mecburidir.

İMAM NİKAHI (DİNİ NİKAH) NASIL YAPILIR?

Evlenecek çiftin ve şahitlerin, dini nikahı gerçekleştirecek kişiyi karşıdan görecek biçimde oturmaları lazım. Nikâhı yapacak kişinin, dini nikah için lazım olan duayı okuyarak nikâha başlaması, gelin ve damada evliliği kabul edip etmediklerini sorması, şahitlerin şahitliklerini sorması ve dini nikah için lazım olan dua ile nikâhı tamamlaması lazım. Gelin, damat ve şahitlerin abdestli biçimde nikah töreninde olmaları doğru olandır.

Çiftlerin evli kabul sayılması için ve kanuni yaptırımlar için yalnızca dini nikah yeterli olmaz, bunun yanında resmi nikah kıyılması mecburidir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal