KOSGEB tarafından mikro ve küçük işletmeler desteklenmeye devam ediyor. Kovid döneminden etkilenen işletmelerin yanında olacak bir program hazırlayan KOSGEB, işletmelerin sürdürülebilir olması için İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nı hazırladı. İşte detaylar…
İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı amacı; Kovid - 19 salgınından etkilenen öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve istihdam seviyelerini korumalarını sağlamak.
- Destek programlarından yararlanılabilmesi için MKİ’nin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir. KBS’ye kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
- Ölçek kriteri: Her iki bileşene, güncel KOBİ Bilgi Beyannamesine göre mikro veya küçük ölçekte olan işletmeler başvurabilir.
- Birinci bileşene aşağıda belirtilen şartların tümünü karşılayan MKİ’ler başvurabilir:
-- Sektör kriteri: Mali kayıtlardaki faaliyet kodları arasında; NACE Rev 2’ye göre Kısım C – imalat sektörü veya “Bölüm 72- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü” olan MKİ’ler başvurabilir.
-- 2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri: 2019 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesine göre asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan MKİ’ler başvurabilir.
-- 2020 yılında 2019 yılına göre gelir sorunu yaşamış olma kriteri: Mali kayıtlardaki net satış hasılatı tutarları dikkate alındığında; 2020 yılı tutarı 2019 yılı tutarına eşit veya az olan MKİ’ler başvurabilir. İlgili yılda işletme hesabına göre defter tutan MKİ’ler için dönem içinde elde edilen hasılat ve diğer gelirler toplamı, net satış hasılatı tutarı sayılır.
-- Kuruluş tarihi kriteri: 2019 yılı ve öncesinde kurulan MKİ’ler başvurabilir.
- İkinci bileşene aşağıda belirtilen şartların tümünü karşılayan MKİ’ler başvurabilir:
-- Sektör kriteri: Mali kayıtlardaki faaliyet kodları arasında; NACE Rev 2’ye göre “Kısım C – imalat sektörü” veya “Bölüm 62 - bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü” ya da “Bölüm 72- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü” olan MKİ’ler başvurabilir.
-- Yenilikçi genç MKİ olma kriteri: 2017 ve sonrasında kurulmuş olup desteğe başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan MKİ’ler, yenilikçi genç MKİ sayılır:
-- Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.
-- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
-- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
-- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.
- MKİ’nin sektör bilgisi olarak; 2021 yılı Mayıs ayı tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarındaki faaliyet kodları esas alınır. 2021 yılı Mayıs ayından sonra yeni kurulan MKİ’ler ile 2021 yılı Mayıs ayındaki faaliyet kodları mali kayıtlardan temin edilemeyenler için son onaylı KOBİ Bilgi Beyannamesindeki faaliyet kodları esas alınır.