İlk ve En Büyük Kadın Evliya Rabia'tül Adeviyye Kimdir?

Mısır'da Rabia meydanına adını veren ilk kadın şeyh Rabia'tül Adeviye kimdir? Hakkında kaleme alınan eserler nelerdir. Detaylar haberimizde...

10.03.2020-13:30 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-13:26) İlk ve En Büyük Kadın Evliya Rabia'tül Adeviyye Kimdir?

Mısır'daki darbeye direnişin sembolü haline gelen meydana ve 4 parmakla yapılan "Rabia" işaretine ismini veren Rabia'tül Adeviye, 8.yüzyılda yaşamış bir şair.

İLK KADIN EVLİYA RABİA'NIN HAYATI

752 yılında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Basralı ünlü kadına ailenin dördüncü çocuğu olduğu için Rabia ismi verildi. Çocuk yaşta anne ve babasını kaybeden Rabia köle olarak satılır. Köle olarak satılan Rabia bir kaç kez kaçma ve özgür kalma girişimlerinde bulunur fakat başaramaz. Son kaçmaya çalıştığında elini yaralar. Onu kanlar içinde gören efendisi acıyarak serbest bırakır. Rabia, köle olarak başladığı hayatını özgür bitirdiği için o dönemden beri özgürlüğün simgesi olarak kabul edilir.

KEFENİNİ YANINDA TAŞIRDI

Rabia'tül Adeviyye'nin ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdiği, kefenini de sürekli yanında taşıdığı söylenir. İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biri olan Rabia'nın İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca zamanın şeyhleri ve mürşitleri Rabiatül Adeviyye'yi ziyaret edip sohbet meclislerinde onun derin bilgisinden ve görüşlerinden yararlanmışlardır. Bazı kaynaklarda "dişi aslan" olarak da anılan Rabia'tül Adeviye, 752′de Kudüs civarında vefat etmiştir.

Sanatı ve felsefesi 13. yüzyılın önemli isimlerinden Feriüddin Attar'ın evliyaların hayatları ve sözlerini derlediği ünlü eseri "Tezkiret'ül Evliya" eserinde yer alıyor. Yirminci yüzyılda Rabia hakkında kaleme alınmış en kapsamlı eser, Margaret Smith'in master tezi olarak kaleme aldığı ve daha sonra kitaplaştırılan ve Türkçeye de çevirilen Rabia the Mystic adlı eserdir.



YORUM YAZ..
Modal