İlk Öğretim mi İlköğretim mi, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘İlköğretim’ de onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı, içinde ‘ilköğretim’ geçen cümleler neler?

26.01.2022-12:30 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-12:30) İlk Öğretim mi İlköğretim mi, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "ilköğretim"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "ilköğretim" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “ilk öğretim” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “ilköğretim” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Birkaç öğretim basamağından oluşan örgün eğitim sisteminin temel bilgi ve becerileri kazandıran sekiz yıllık ilk basamağı, ilköğrenim, zorunlu öğrenim”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur... (Anayasa)

- İnsanları önce sağlam bir ilköğretimden geçireceksin. (Talip Apaydın)

- İlköğretim yıllarımda, yazar olmak istemiştim. (Gülten Dayıoğlu)

- İlköğretim se­ferberliği gibi öğeler bu İnönü Atatürkçülüğünün temelleridir. (Attila İlhan)

- Dünya yenilenecekse, yenidünyada sadece kitleler için ilköğretim ve azınlık için yükseköğretim olacak. (Thomas Bernhard)

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal