Şimşek, Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığının daha da arttığını ve rezervlerin güçlendiğini belirtti. Swap hariç net rezervlerin, Mart 2020'den sonra ilk defa pozitife döndüğünü hatırlatan Şimşek, "Rezervlerimizin daha da artırılması için yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz etmektedir" dedi.
Rezervlerin Artışında Etkili Faktörler
Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği: Bakan Şimşek, rezervlerin artırılması için yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği projelerinin önemine vurgu yaptı.
Yeni Sanayi Politikaları: Sürdürülebilir cari açığa ulaşılması amacıyla yeni sanayi politikalarının uygulanması gerektiğini belirtti.
Doğrudan Yabancı Yatırımlar: Yabancı yatırımların artırılması için uygun politikaların geliştirilmesinin gerekliliğini ifade etti.
Sermaye Benzeri Dış Kaynaklar: Sermaye benzeri dış kaynaklara erişimin önemine dikkat çekti.
Makro Finansal İstikrarın Güçlendirilmesi
Bakan Şimşek, Türkiye'nin makro finansal istikrarının güçlendirilmesi için yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, "Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığı arttı. Bu, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için kritik bir gelişmedir" dedi ve şu açıklamayı kaydetti:
"Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı, brüt rezervler ise 143,6 milyar dolara ulaştı. Rezervlerimizin daha da artırılması için yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz etmektedir. Bunu da programı kararlılıkla uygulayarak başaracağız."