İlk Hasat Yapıldı, Tezgahlarda Kilosu 50 Liradan Yerini Aldı

Antalya’nın Alanya ilçesinde hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber malta eriği ağaçları meyve verdi. Türkiye’de ilk turfanda olarak Alanya’da yetişen malta eriğinin kilosu bahçeden 30 liraya çıkarken, tezgahlarda 50 liraya sunuluyor.

06.03.2020-17:33 - (Son Güncelleme: 06.03.2020-17:32) İlk Hasat Yapıldı, Tezgahlarda Kilosu 50 Liradan Yerini Aldı

Antalya’nın Alanya ilçesinde hava sıcaklığının yükselmesiyle beraber malta eriği ağaçları meyve verdi. Türkiye’de ilk turfanda olarak Alanya’da yetişen malta eriğinin kilosu bahçeden 30 liraya çıkarken, tezgahlarda 50 liraya sunuluyor.

Ana vatanı Çin olan ve 1800'lü senelerde Cezayir ve Lübnan üzerinden Türkiye'ye götürülen malta eriği ağaçları senenin ilk meyvesini Alanya'da verdi. Nisan ve Mayıs aylarında Akdeniz ile Ege kıyılarında meyve veren, halk arasında 'yeni dünya' ya da 'muşmula' ismiyle tanınan malta eriğinin turfandası da Mart ayında Alanya'da yetiştiriliyor. Türkiye'de ilk hasadın yapıldığı ilçede neredeyse her evinde bahçesinde ağacı olan malta eriğinin kilosu bahçeden 30 TL'ye çıkarken, tezgahlarda 50 liradan yerini alıyor. Alanya'nın coğrafi işaretli iki ürününden birisi olan, lif yönünden zengin ve sindirim sistemine pek çok yararı olduğu bilenen yeni dünya, bütün ülkede tüketiliyor.

Turfanda malta eriği ile ilgili bilgi aktaran Alanya Hal Komisyoncuları Derneği tropikal meyvelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, bu meyvenin 12 ay boyunca yeşil kaldığını belirtti. Sevilgen, “Malta eriği meyve olmaya başladığı zaman yeşilden sarıya dönüyor. Yıkanarak yenmesi tavsiye ediliyor. Lif açısından çok zengin, kan basıncını düşürüyor, kalp sağlığına da çok iyi gelmektedir. Alanya turfandanın en iyi yetiştiği bölgedir. Malta eriği de bunlardan bir tanesi. Bulunduğumuz bahçe de Türkiye'nin ilk malta eriğinin üretildiği bahçedir. Bunun en büyük sebebinin birisi de güneşin doğumu ve batışı bu noktada gerçekleşmektedir” diye konuştu.

Malta eriği üretiminin ilçede azalmaya başladığını belirten Sevilgen, “Malta eriğinin Alanya için önemli olmasının bir sebebi de coğrafi işaretli ürünlerimizden bir tanesidir. Üreticiler şu an kendini tatmin edecek şekilde para kazanıyor çünkü sadece Alanya ve Mersin'in Tarsus bölgesinde var. Başka herhangi bir bölgede malta eriği üretilmemektedir. Kazancı şuan toptan fiyatı 30-40 lira arasında. Mart ayında başlıyoruz, Nisan ayının sonuna doğru da hasadı bitmektedir” şeklinde konuştu.

Alanya'da malta eriğinin neredeyse 350-400 üreticisi olduğunu belirten Sevilgen, “Önceki yıllarda bin 500 civarı üretici vardı, biraz azalmaya başladı. Tabi bunun azalmasıyla beraber de değeri de yükseliyor. Şu an yeniden ekimler başladı çünkü fiyatı gerçekten oldukça yüksek gidiyor" dedi.

İlçede 15 senedir malta eriği yetiştirdiğini belirten Üretici Muzaffer Yıldız da ürünlerinin olduğu bahçesinin çok farklı bir özelliği olduğunu ifade ederek, “Gün doğumun ilk olarak kendi bahçesine vurduğu için ağaçların gün ışığıyla erkenden olgunlaştığını ve bambaşka bir lezzeti olduğunu ifade etti. Yıldız, “Üretimimiz çok verimli. Gelirinden memnunuz ve ürünlerimizin kalitesi oldukça iyi” diye konuştu.


YORUM YAZ..
Modal