İlk cemre ne zaman düşecek? Cemreler hangi tarihte düşüyor 2024? Hava, su ve toprak cemre düşme tarihleri

Bahar aylarının müjdesini verdiği rivayet edilen cemre düşme tarihleri merak edilen konular arasında yer alıyor. Hava, su ve toprak olmak üzere üç cemre tarihi bulunurken bu cemrelerin hangi tarihte düşeceği araştırılıyor. Peki İlk cemre ne zaman düşecek? Cemreler hangi tarihte düşüyor 2024? İşte detaylar…

08.02.2024-16:57 - (Son Güncelleme: 08.02.2024-16:57) İlk cemre ne zaman düşecek? Cemreler hangi tarihte düşüyor 2024? Hava, su ve toprak cemre düşme tarihleri

Yüzyıllardır bilinen bir gelenek olan cemre düşmesi olayı, kış aylarının yavaş yavaş sonlarına gelinmesiyle beraber gündemde yer almaya başladı. Cemre düşmesi, yaşandığı anda havaların ısınmasını ve baharın gelişini müjdeleyen anlardır. 2024 yılında cemrelerin hangi tarihlerde düştüğü sorusu arama motorlarında en çok araştırılan konulardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Peki İlk cemre ne zaman düşecek? Cemreler hangi tarihte düşüyor 2024?

İlk cemre ne zaman düşecek?

Sırasıyla hava, su ve toprağa düştüğü ifade edilen cemrelerden ilkinin 19-20 Şubat tarihlerinde  düşeceği tahmin ediliyor. 

Cemreler hangi tarihte düşüyor 2024?

2024 yılındaki cemre düşme tarihleri merak ediliyor. İlki 19-20 Şubat tarihlerinde düşecek olan hava cemresinin ardından, 27 Şubat’ta su cemresi ve son olarak 6 Mart’ta toprak cemresi gerçekleşecek. Son cemre ile beraber bahar havalarının etkili olmaya başlaması bekleniyor.

Cemre Ne Zaman Düşecek

Cemre düşmesi nedir?

Cemre, İlkbahar'ın başlangıcında yedişer gün arayla ortaya çıkan ve önce havada, ardından su ve toprakta meydana geldiği düşünülen sıcaklık artışını simgeler. Kelime, Arapça kökenli olup "ateş" anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Hacıların Arafat'tan getirdikleri taşlarla oluşturdukları yığınlar da "cemre" olarak adlandırılır.

Türk ve Altay halk kültürü ile mitolojisine göre, İmre (İmere veya Emire) adı verilen bir cinin etkisiyle meydana geldiğine inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselen bu olgu, ardından buzları eritir ve ısınmış topraktan buhar yükselmesiyle baharın gelişini temsil eder. Bu anlamda "Emire", Bulgar kültüründe de "Zemire" olarak yer bulur. Arapça kökenli "Cemre" sözcüğü ise Türkçeye benzetme yoluyla geçmiş olabilir.

İlk cemre, havaya düşer ve ardından yedişer gün arayla suya ve toprağa düşer. Zemre terimi ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Ayrıca tasavvufta kor ve ateş kavramları mecazi anlamlar taşır; bu bağlamda ateş, temizlenmeyi ve yeniden doğuşu simgeler, aşk kavramıyla da yakından ilişkilidir.

Azerbaycan Türklerinin eski inançlarına dayanan "Cemle" ise "Cemre" ile aynı kökene sahip olup, Nevruz Bayramı'ndan önce yılın son çarşamba gününde gerçekleştirilen uygulamayı ifade eder ve "İmir, İmere, Emire" sözcükleriyle bağlantılıdır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal