KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında yapılan İleri Girişimci Destek Programı, küresel çapta düşünen, marka olabilecek, ihracat yapabilecek girişim projelerini destekliyor. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ile karıştırılmaması gereken İleri Girişimcilik kapsamında neler var, nasıl başvuru yapılır? İşte detaylar…
İleri Girişimci Destek Programı esaslarının amacı, ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamak.
İleri Girişimci Destek Programı, ülkemizin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat yapabilecek, daha fazla istihdam oluşturabilecek, marka olabilecek, yenilikçi ve teknolojik alt yapıya sahip sektörlerde yer alan işletmecilerin sayısının artması hedefleniyor.
İleri Girişimci Destek Programı şartları arasında şunlar bulunuyor;
- Girişimcinin işletmesini kurmadan önce girişimcilik eğitimini tamamlamış olması gerekir. İŞGEM'de/TEKMER’de yer alan işletme için bu koşul aranmaz.
- İşletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir.
- Girişimcinin kurmuş olduğu işletmedeki kurucu ortak olarak payı en az %50 ve üzeri olmalıdır.
- İşletme başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.
- Bu destek programından yararlanabilecek işletmelerin faaliyet konuları Başkanlık tarafından belirlenir.
- Başvuru ve yararlanma koşullarına ilişkin özel hükümler destek programının uygulama esaslarında ayrıca belirtilir.
- Destek programı kapsamında kuruluş desteği, performans desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği ile mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ve sertifika desteği sağlanır.
- Destek programının süresi, desteklemeye ilişkin ilk kurul kararının evrak kaydına alındığı tarihten itibaren iki yıldır.
- İşletme/girişimci bu destek programından sadece bir kez faydalanabilir.
- Girişimcilik Destek Programından, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Yeni Girişimci Programından veya Geleneksel Girişimci Destek Programından yararlanan girişimci/işletme bu destek programından yararlanamaz.
- Destek programı kapsamında makroekonomik dokümanlardaki öncelikler doğrultusunda; bölgesel, sektörel ve ölçeksel kriterler ile özel hedef grupları dikkate alınarak destek programında belirlenen destek üst limit ve oranlarını geçmemek üzere Başkanlık tarafından uygulama özelinde yeni limit ve oranlar belirlenebilir, destek unsurları kısıtlanabilir, hedef kitleye özgü uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar dönemsel veya çağrı esaslı olarak yapılabilir.
İleri Girişimci Destek Programı’na başvuru yapabilmeniz için öncesinde nace kodu almanız gerekiyor. Nace kodu girişiminizin kategorisiyle ilgili bir kod. KOSGEB desteklediği alanları öncesinde belirleyerek her bir alan için bir kod oluşturmuştur. Girişiminizin bu sektörler arasında olup olmadığına bakmanız ve nace kodunuzu almanız gerekiyor. KOSGEB resmi sitesinde bu sektörler kodlarıyla birlikte yer alıyor.