İklim değişikliği dünyadaki bir canlı türünün sonunu getirdi!

İklim değişikliğinin sonucu ortaya çıkan tehlikeler doğada kendisini göstermeye başladı. Çin'de yapılan bir araştırma, günümüzden 295 bin ila 215 bin yıl önce nesli tükenen Gigantopithecus blacki (büyük insansı maymun cinsi) primatının iklim değişikliğine bağlı meydana gelen çevresel sorunlara uyum sağlanamadığı için yok olduğu anlaşıldı.

02.02.2024-12:59 - (Son Güncelleme: 02.02.2024-17:18)

Yapılan çalışma Nature dergisinde yayımlandı. Yeryüzünde yaşamış en büyük primat olan ve Asya maymunları arasında yer alan Gigantopithecus blacki'nin neslinin tükendiği süreci ele alarak ayrıntılı bir çalışma başlattı.

Popülasyonda azalmalar yaşandığı için nesilleri tükendi!

Bu cinsteki maymunun nesli, günümüzden 295 bin ila 215 bin yıl önce tükenen Gigantopithecus blacki'nin yok oluş sürecini aydınlatmak isteyen bilim insanları, Güney Çin'deki 22 mağarada yaptıkları çalışmalarda, yaklaşık 2,5-3 metre uzunluğunda ve 350-400 kilogram ağırlığındaki primatın mevsimsel değişimlerle birlikte değişen yaşam alanı ve beslenme tercihleri sonucunda popülasyonunda yaşanan azalmalar nedeniyle yok olduğunu tespit etti.

114 yıllık çalışmanın sonucu!

AA’dan ulaşılan bilgilerin ışığında çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Alper Yener Yavuz, Gigantopithecus cinsine ilişkin ilk bulguların 1910'lu yıllarda tespit edildiğini ve o dönemlerde başlayan araştırmaların 2024'ün ilk günlerinde tamamlanan çalışmayla sona erdiğini söyledi. Gigantopithecus blacki'nin 2 milyon ila 200 bin yıl öncesini kapsayan bir zaman diliminde yaşadığını ve Çin'de 1935 yılında primata ait dişlerin bulunmasıyla araştırmaların hız kazandığını belirten Yavuz, son çalışmalar kapsamında Çin'deki mağaralarda bulunan diş, çene ve diğer vücut parçaları ile diğer faunal kalıntıların (belirli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen ad) detaylı şekilde araştırıldığı belirtildi.  

İklim değişikliği hayvanların sonunu getirdi

Ciddi bir iklim değişikliği yaşandı!

Bu türün yaşadığı popülasyondaki sıkıntılardan dolayı ve gıda sıkıntısı yaşadığı için kendine uygun alanı bulamadığı zaman göç etmeye, göç etmiyorsa değişime, değişmiyorsa yok olmaya zorlandığını kaydeden Yavuz, "O dönem çok ciddi bir iklim değişikliği vardı, bizim bildiğimiz son buzul çağıydı. Ama burada problem, hava çok soğuk olduğu için donarak yok olmak değil, bu durum sadece hayvanları değil bitkileri, florayı ve ekosistemi de etkiliyor ve Gigantopithecus blacki'nin değişen iklim ve floraya uyum sağlayamadığını fark ediyoruz. Çalışmada ayrıca değişen hayvan faunasındaki türlerin aynı besinleri yiyen diğer hayvanlarla mücadele edemediği için de yok olduğu belirtiliyor’’ şeklinde konuştu.

Nasıl yiyeceklerle besleniyordu?

İklim değişikliği hayvanların sonunu getirdi

İklim değişikliğiyle farklılaşan çevresel faktörlerin meyve, meyve tohumu ve kozalak gibi bitkisel kaynaklarla beslenen bu maymun türü, bambaşka bir beslenme tercihine sürüklediğine dikkati çeken Yavuz, primatın temel besin maddelerine erişebilse dahi yan besin maddelerinin çok fazla değişmesi sonucu gıda kaynaklı sorunlar yaşadığını aktardı. Çin'deki mağaralarda bulunan bütün çene parçasının, çalışmanın temelini oluşturduğunu vurgulayan Yavuz, elde edilen 2 bin diş sayesinde de Gigantopithecus blacki'nin kabuklu meyve, meyve çekirdeği veya kozalak gibi maddelerle beslendiğinin kanıtlandığından bahsetti.

Canlı türün nesli neden tükendi?

İklim değişikliği hayvanların sonunu getirdi

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş Gigantopithecus blacki'yi gıda bulmak için daha çok enerji sarf etmeye zorladığını belirten Türkeş, şunları ifade etti: "En önemli şey gıdanın azalması, zor bulunması ve buna bağlı olarak düşmanların artması, bağışıklığın düşmesi nedeniyle üreme başarılarının azalması. Belki hastalık ve zararlıların çevresel koşullarla birlikte artmasıyla primatlar bunlardan etkilenmiş olabilir. İklimin değişkenliğinin artması, ekosistemlerde bu boyutta değişikliklere neden olan mevsimselliğin artması da doğal vejetasyonda belirgin değişiklere yol açtığının bir kanıtı. Gigantopithecus blacki; iklim, vejetasyon, ortam, gıda ve gıdaya erişim koşullarına uyum gösteremeyerek kronik stres ve azalan popülasyon belirtileri göstermesi sonucu neslinin tükendiğini söylemek mümkündür’’

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal