İkinci el otomobil rüzgar tersine döndü: Araç almak isteyenler için zaman daralıyor

İkinci el otomobil rüzgar tersine döndü: Araç almak isteyenler için zaman daralıyor Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını etkileyecek olan düzenlemeler geçtiğimiz günlerde üst üste yürürlüğe girmişti. Sektör temsilcileri özellikle ikinci el araç sahibi olmak isteyenler için ‘yüzde 20 zam gelecek’ uyarısında bulundu.

11.07.2024-16:38 - (Son Güncelleme: 11.07.2024-16:38) İkinci el otomobil rüzgar tersine döndü: Araç almak isteyenler için zaman daralıyor

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren düzenlemeler sonrası sıfır otomobillerin fiyatlarında büyük indirimler yapılmıştı. Ancak ikinci el otomobilde ise tam aksine zam çanları çalıyor. Temmuz ayında yürürlüğe giren Avrupa Mutabakatı nedeniyle geçtiğimiz dönemde sıfır araçlarda büyük indirimler yapıldı. 

Düzenlemeler sonrası sıfır araç satışı hızlandı

İHA’da yer alan habere göre; Mutabakatın devreye girmesiyle, güvenlik tedbiri ve teknolojisi taşımayan sıfır araçlar satılamayacağı için birçok marka, mayıs ayından itibaren kampanyalar başlatarak elindeki araçları hızla satmaya çalıştı. Ancak temmuz ayına girilmesiyle birlikte bu kampanyalar sona erdi. 

Sıfır kilometre araç fiyatlarının yeniden yükselmesi, vatandaşları ikinci el araçlara yöneltti. Bu durum, uzun zamandır durgun olan ikinci el araç piyasasında bir hareketlenme yarattı.

İkinci el otomobil rüzgar tersine döndü: Araç almak isteyenler için zaman daralıyor

Eskişehirli galerici Yılmaz Yalçınkaya, indirimlerin sona ermesinin ikinci el araç piyasasında hareketliliğe neden olduğunu belirterek, "Bugün noterdeydim, aşırı derecede kalabalıktı. Hareketli olduğunu noterlerden ve eksperlerden görüyoruz. Fiyatlar uzun süredir aynı çizgideydi, hatta bir miktar düşmüştü. Ancak bu hareketlilikten dolayı fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Temmuz ayının sonunda beklenen ÖTV zammıyla birlikte fiyatların bariz bir şekilde artacağını öngörüyorum. Yüzde 40 zam beklentisi olduğu için ikinci el araç fiyatlarının yüzde 20 oranında artacağını tahmin ediyorum," dedi.

Galerici Çetin Tuncer de, temmuz sonunda beklenen yüzde 40’lık ÖTV zammı öncesi ikinci el araç fiyatlarının yüzde 20 kadar artacağı beklentisinin alışverişleri hızlandırdığını belirtti. 

Tuncer, "Şu anki ikinci el araç piyasasında yavaş yavaş hareketlenme başladı. Bunun büyük ihtimalle ÖTV’ye gelecek zamlarla ilgisi var. Kurban Bayramı'nı atlattıktan sonra yaz tatili hareketliliği de başladı. Ayrıca zam beklentisi de var. Yüzde 20 civarında ikinci el araç fiyatlarının artacağı söyleniyor. Kampanyalar genellikle taksitli ödeme seçenekleri ve sıfır faiz imkânları sunuyor. Enflasyonun düşüş trendine girmesiyle birlikte faiz oranları da düşecektir ve ikinci el piyasası daha da hareketlenecektir," ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal