İki Müdür Gözaltında! İzmir'de Akıma Kapılarak Ölen İki Kişi İçin Soruşturma Derinleşiyor

İzmir'de yaşanan elektrik faciasında, akıma kapılarak hayatını kaybeden 2 kişinin ölümüne ilişkin İZSU Genel Müdürü ve Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü'nün de aralarında bulunduğu 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

25.07.2024-16:13 - (Son Güncelleme: 25.07.2024-16:13) İki Müdür Gözaltında! İzmir'de Akıma Kapılarak Ölen İki Kişi İçin Soruşturma Derinleşiyor

Konak ilçesinde 12 Temmuz'da yaşanan sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında İZSU, Gdz Elektrik ve altyapı işlemlerini yürüten firmalardan çalışanların bulunduğu 35 şüpheliden 14'ü tutuklanmıştı. Bu süreçte bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor da kamuoyu ile paylaşıldı.

Raporda, olay yerinde yapılan incelemelerde Gdz Elektrik'e ait alçak gerilim devrelerinin yalıtım dirençlerinin ölçüldüğü ve F ile M besleme devrelerinin birer faz kablosundaki kaçakların olayın açık nedeni olabileceği belirtildi. M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birisinin yağmur tahliye mazgal kapağı altında sıkışmış ve yalıtımının zedelenmiş olduğu, F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine ise olay yerinde rastlanmadığı kaydedildi.

Elektrik kablolarının yönetmeliğe göre yüzeyden 60-80 santimetre derinlikte olması gerekirken olay yeri çevresinde 36-45 santimetre aralığında gömülü olduğu, temasın olduğu noktada ise derinliğin mazgal kapağı seviyesine geldiği ifade edildi. Raporda, bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu ve İZSU'nun uygulamalarının sonucunda gerçekleştiği vurgulandı. Ayrıca, Gediz A.Ş.'nin kabloları yönetmeliğe uygun olmayan derinlikte gömerek kazaya katkıda bulunduğu belirtildi.

İHMALLER VE KOORDİNASYON EKSİKLİKLERİ

Raporda, her iki kurumun da ihmallerinin olduğu belirtilerek, kazanın yaşanmasına etki eden unsurlar şöyle sıralandı:

  • Gdz Elektrik'in 2015 yılında yapılan altyapı çalışmaları esnasında kabloların, asgari 60-80 santimetre derinliğe gömülmemesi
  • İZSU ekiplerinin, yağmur suyu tahliye mazgalı ve drenaj borusu ile ilgili işler sırasında elektrik kablolarını yüzeye daha da yakınlaştırmaları
  • İZSU ekipleri ile Gdz Elektrik arasında altyapı çalışmalarında yeterli koordinasyonun olmaması ve hatalı durumları düzeltme konusunda işbirliği yapmamaları

Raporda ayrıca, elektrik tesisatı boyunca meydana gelebilecek yalıtım hataları sonucu can kayıplarının önlenmesi için en önemli koruma önlemi olan RCD (Artık Akım Koruma Cihazı) ve RCM (Artık Akım İzleme Cihazı) sistemlerinin dağıtım şebekelerinde kullanımı için TEDAŞ'ın uygulama yönetmeliğinde düzenleme yapılması gerektiği de vurgulandı.

OLAY VE SORUŞTURMA

Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Deniz ve Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında gözaltı talimatı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış, 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Gözaltındaki 27 şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmiş ve 14'ü tutuklanmıştı.

Dosya kapsamında bilirkişi raporuna göre 5 şüphelinin daha olayda ihmalinin olduğu belirlenmiş ve gözaltı talimatı verilmişti. Bu şüphelilerden 3'ü yakalanırken, 1 kişinin kanser tedavisi gördüğü, 1 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtilmişti. Yakalanan 3 kişi daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Şüpheliler ifadelerinde "elektrik kablosunun yüzeye yakın olduğunu", "koruyucu borusunun kesildiğini" ve "elde malzeme olmadığı için borunun değiştirilemediğini" söylemiş, "mazgallarda yapılan işlemler sırasında İZSU gözlemcisinin izinli olduğu" da kayıtlarda yer almıştı.

Bu trajik olay, İzmir'deki altyapı çalışmalarının ve kurumlar arasındaki koordinasyonun ne kadar hayati öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal