IKBY'de Milletvekili Seçimlerinde Oy verme Süreci Başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde milletvekili seçimleri için oy verme işlemi başladı. Seçim detayları ve katılım oranları hakkında bilgiler.

20.10.2024-09:33 - (Son Güncelleme: 20.10.2024-09:34) IKBY'de Milletvekili Seçimlerinde Oy verme Süreci Başladı

IKBY'de Milletvekili Seçim Süreci Başlıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 6. dönem milletvekili seçimleri için oy verme işlemleri başlamış durumda. Seçmenler, sabah saat 07.00 itibarıyla sandık başı için hazır bulunmaya başladı.

Katılım Oranı ve Seçim Detayları

Cuma günü yapılan özel oylama sürecinde, 215 bin 960 güvenlik gücünün katılımıyla %97 oranında bir katılım sağlandığı bildirildi. Bugün gerçekleştirilen oylamada ise, 2 milyon 683 bin 618 seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Oy verme işlemi saat 18.00'de sona erecek.

Aday ve Kota Dağılımı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde toplam 1191 aday yarışıyor. Bu adaylardan 368'i kadın. Adaylar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere ayrılan toplamda 5 kişilik kota ile 100 sandalyelik meclise girmek için mücadele veriyor.

Seçim Sonuçlarının Açıklanması

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçim sonuçlarının Bağdat’taki merkezine gönderileceğini bildirdi. Genel seçimlerin tamamlanmasından 24 saat sonra ilk sonuçların açıklanacağı belirtildi.

Geçmiş Seçimler ve Değişiklikler

IKBY'de milletvekili seçimleri, her dört yılda bir yapılması gerekmekte ve son seçim 30 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilmişti. 111 sandalyeli mecliste yarışan partiler arasında, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 21, Goran Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, ve diğer partiler yer almakta. 2018 seçimlerinde, Türkmenler 5, Hristiyanlar ise 6 milletvekili ile temsil edilmiştir.

Irak Federal Mahkemesi, alınan kararla IKBY'nin dört seçim bölgesine ayrılmasını ve 111 sandalyeli meclisteki kota düzenlemesini 'anayasaya aykırı' bulmuştu. Böylece meclisteki koltuk sayısı 100'e düşmüştür. Yüksek Yargı Konseyi de 100 sandalyeli mecliste Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplam 5 kişilik kota ayrılması yönünde karar vermiştir.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimleri için oy verme işlemi...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) milletvekili seçimleri için oy verme işlemi başladı. Seçmenler, Süleymaniye kentinde saat 07.00'de kurulan seçim merkezlerine oy vermek için gitmeye başladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal