İhraç ürünler için bazı ülkeler SASO Belgesi zorunluluğu koymuştur. SASO Belgesi olmayan ürünlerin gümrükten geçişi yapılmadığı için bu belgeyi almak şarttır. Peki, SASO Belgesi ne oluyor, nasıl alınıyor? SASO Belgesi alma şartları nelerdir? İşte detaylar...
SASO Belgesi nasıl alınıyor?
SASO Belgesi başvurularınızda, sizden ihracat edilecek ürünlerin proforma faturaları, kalite dökümanı, test raporu, laboratuvar analizi gibi bazı evraklar talep edilir. Bu evraklar araştırıldıktan sonra eksik bir belge olmadığında SASO Belgesi başvuru işleminiz kısmen onaylanmış olur. Ancak buradaki önemli nokta ihracat yapacağınız ürünlerin SASO yasalarına uygun olup olmadığıdır. Ürünleriniz SASO belgesine uygun olduğunda rahatlıkla belgenizi alabilirsiniz.
SASO Belgesi başvuru evrakları nelerdir?
- Ticari faturanız,
- Menşe şehadetnamesi,
- Konşimento,
- Sigorta belgeniz,
- Yükleme listeniz.
Bu evraklar isteğe bağlı evraklardır. Yani ihracatı yapılacak ürün ya da ihracatçı ile imzalanan sözleşmeye göre değişebilmektedir.
SASO Belgesi evraklarında olması gereken bilgiler nelerdir?
1- Ticari fatura: Alıcının ve satıcının adı ile adres bilgileri eksiksiz yazılmalı.
- Satılan ürün açıkça ve sekiz haneli GTİP yazılmalı,
- Sevkiyat şekliyle birlikte yükleme - boşaltma limanları yazılmalı,
- Birim fiyatı, miktarı, net ve brüt ağırlığı ile kolilerin miktarı belirtilmeli,
- Suudi Arabistan Gümrük yetkililerince şu bilgilerin de faturada yer alması istenmektedir;
- İhracatı yapılacak ürüne ait teknik bilgiler,
- Model numarası,
- Marka,
- Üretici adı,
- Ürünü tanıtan teknik bilgiler
2- Menşe Şehadetnamesi: Bu belgede, ihracatı gerçekleştirilecek ürünü üreten kişinin açık ismi, adresi ve sevk aracının ayrıntılı bilgileriyle birlikte Suudi Arabistan'daki ithalatçının açık ismi ve adresi yer almalıdır.
3- Konşimento: Bunun bir kopyası Suudi Arabistan Konsoloslukları'na verilecektir. Konşimentoda yer alan bilgilerle ticari fatura bilgileri aynı olmalıdır. Konşimentoda, ürünün değeri, birim ücreti, net ve brüt ağırlığı, markası ile işaretleri, teknik ölçüleri belirtilmelidir.
4- Sigorta Belgesi: Sigorta şirketinin düzenleyeceği bu belgede, sigortanın prim tutarı, nakil aracı, yükleme ile boşaltma limanlarına dair bilgiler yer almalı.
5- Yükleme Listesi: Yükleme listesi, alıcıyla satıcıya ait ad ve adres bilgileriyle ihracat ürününün net ve brüt ağırlığı, koli miktarı, konteyner sayısı ile içeriğinde yer alan ürünlerin bilgilerini içermelidir.
SASO Belgesi ücretleri ne kadardır?
SASO Belgesi ücretleri, ihracat yapacağınız ürünlerin miktarı ve kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Yetkili kurum tarafından yapılan inceleme sonrasında ürünlerinize göre SASO Belgesi ücret teklifi yapılır.
SASO Belgesini zorunlu kılan ülkeler hangileridir?
İhracatta SASO Belgesini zorunlu kılan tek ülke Suudi Arabistan'dır. Suudi Arabistan'a yapılan ihracatlarda bu belgeye sahip olmayan şirketlerin malları ülkeye alınmaz ve gümrükte kalır.