İhbar tazminatı nedir? Kıdem tazminatı alma şartları nelerdir? İhbar ve kıdem tazminatı ile ilgili bilmeniz gerekenler

İşçi Kanunu ile belirlenen ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı nedir? İhbar ve kıdem tazminatı hakkında bilmeniz gerekenleri içeriğimizde derledik.

31.05.2022-06:07 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-06:07) İhbar tazminatı nedir? Kıdem tazminatı alma şartları nelerdir? İhbar ve kıdem tazminatı ile ilgili bilmeniz gerekenler

İhbar tazminatları, İşçi Kanunu’nda 17/4 maddesine dayanıp işçiyle işveren arasında işi bırakma öncesinde yapılan bilgilendirmelerdir. İşverenler eğer işçisini işten çıkarmaya karar verdiyse, bu kararını yazılı veya sözlü olarak bildirmekle mükelleftir. Aynı şekilde işçiler de iş yerinden istifa etmeden önce ayrılmak istediğiniz işverenine açıklamalıdır.

İşçiler, işverenler tarafından gerekli bildirim yapılmaksızın iş yerinden çıkarılıyorsa ihbar tazminatı alma hakkı doğar. Aynı şekilde işçiler de haber vermeksizin işinden ayrılmışsa, işçi işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Karşılıklı bu durum eğer yazılı bir beyanla bildirilirse, ihbar tazminatı alma hakkı doğar.

2022 ihbar tazminatı alma şartları nelerdir?

İhbar tazminatı için şartlar şu şekildedir;

İhbar sürelerine riayet edilmesi,

Belirsiz iş sözleşmesinin bulunması,

İş sözleşmeleri bildirim süresi verilmeksizin fesheden kişinin işveren olması,

Haklı nedenlerle işten ayrılmanın gerçekleşmesi şeklindedir.

İhbar tazminatı alabilmek için ne yapılmalıdır?

İhbar tazminatı alabilmek için İşçi Kanunu’nda şartların yerine getirilmesi beklenir. İşçilerle işverenin arasında eğer belirsiz sözleşme bulunuyorsa, taraflar ihbar tazminatı alabilir. Ancak söz konusu hakkın kullanılabilmesi için belirlenen süre zarfında başvuru yapılmalıdır.

İhbar tazminatı ne kadar sürede alınır?

İhbar tazminatı alabilmek için riayet edilmesi gereken süreler şu şekildedir;

6 aydan daha az çalışan işçiler iş sözleşmesi feshi yapıldığını bildirmesi ardından 2 hafta,

6 ay ila 1.5 yıl arasında çalışan işçilerinin sözleşme feshi yapıldığının karşı tarafa bildirilmesinin ardından 4 hafta,

1.5 yıl ila 3 yıl arasında çalışan işçilerin sözleşme feshi yapılmasının karşı tarafa bildirilmesinin ardından 6 hafta,

3 yıldan fazla çalışan işçilerin iş sözleşmesi feshinin karşı tarafa bildirilmesi sonrası 8 hafta içerisinde ihbar tazminatı almalıdır.

İhbar tazminatının ödenmediği durumlar neler?

İhbar tazminatı alınamamasına neden olan bazı şartlar bulunuyor. Bunlar;

Deneme süresi devam ederken işten çıkma,

Evlilik nedeniyle işten çıkma,

Askerlik nedeniyle işten çıkma,

Emeklilik nedeniyle işten çıkma,

Haklı nedenle fesih,

Belirli süredeki iş sözleşmeleriyle çalışma,

İstifa etme gibi durumlardır.

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, iş yerinde işçi sözleşmesiyle çalışan kişilerin işten ayrılma veya emeklilik durumları söz konusu olduğunda işverenlerince kendilerine ödediği paralardır. Söz konusu para, işçinin çalıştığı süreye göre değişir. Çalışanlar iş yerinde ne kadar uzun süre çalışmışsa, alacakları kıdem tazminatı da o kadar yüksek olur.

YORUM YAZ..
Modal