İhbar süresi nedir, ne zaman başlar? İhbar süresini beklemeden işten ayrılma dilekçesi

İhbar süresine dair detaylar gerek işverenler gerek çalışanlar tarafından oldukça merak edilen bir konu. Peki, ihbar süresi nedir, kaç gündür? İhbar süresi kaç günden sonra başlar? İşte detaylar...

23.04.2022-03:01 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-03:01) İhbar süresi nedir, ne zaman başlar? İhbar süresini beklemeden işten ayrılma dilekçesi

İhbar süresi işten ayrılacak çalışanın veya çalışanın işini sonlandıracak işverenin karşı tarafa belli bir süre öncesinde haber vermesini belirtin zaman dilimidir. İhbar süresi kuralına uymayan işçiler veya işverenler karşı tarafa ihbar tazminat ücreti ödemek zorundadır.

Kıdeme göre ihbar süreleri

4857 Sayılı İş Kanunu'nda belirlenmiş olan ihbar süresi işçilerin kıdemleri dikkate alınarak hesaplanır. 4857 İstifa ihbar süresi hesaplamalarında kıdemlere göre;

- Çalışma süreci altı ayın altında olan işçilerde iki hafta,

- Çalışma süreci altı aydan bir buçuk seneye kadar olan işçilerde dört hafta,

- Çalışma süreci bir buçuk sene ile üç sene arasında olan işçilerde altı hafta,

- Çalışma süreci üç seneden çok olan işçilerde ise sekiz haftadır.

İhbar süresi her durumda uygulanmamaktadır. Mesela, işçi veya işverenin kanuna göre anında fesih yapması gereken durumlarda sözleşmenin feshedilmesi halinde ihbar süreci uygulamaya koyulmaz.

İhbar süresinin başlangıcı ne zamandır?

Çalışan kendi isteğiyle işten ayrılmak istiyorsa durumu işverenine yazılı şekilde bildirmeli. Dilekçesinde tarih belirtiyorsa bu tarih itibari ile ihbar süresinin hesaplaması başlar. Dilekçede tarih belirtilmediyse dilekçenin işveren kişiye ulaşmasından sonraki gün itibari ile ihbar süresi hesaplanmaya başlar.

İşçinin çıkışı işveren tarafınca yapılıyorsa fesih bildiriminde tarih belirtilmiş ise bu tarih itibari ile ihbar süresinin hesaplanması başlar. Tarih belirtilmemiş ise fesih bildirimini takip eden gün itibari ile ihbar süresi hesaplanır.

İhbar süresinden önce işten çıkma dilekçesi

Anında fesih gerektiren bir durum bulunmuyorsa kanuna göre ihbar süresine uyulması gerekiyor. Bu süreç dikkate alınmadan işten çıkılacaksa işverenin tazminat talebinde bulunabileceği veya içeride bulunan alacaklarınızdan kesinti yapabileceğini unutmamalısınız. İhbar süresi dolmadan işten çıkmak isteyenler aşağıdaki örnekteki gibi dilekçe hazırlayarak noter aracılığıyla göndermeli.

İşyerinizde …../…/……. tarihinden beri çalışmaktayım. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında belirlenen kanuni ihbar sürelerine uymadan işten çıkışımın derhal yapılarak tüm alacaklarımın ödenmesi hususunda gereğini arz ederim.

İhbar süresi kullandırılmazsa tazminat talep edilebilir mi?

Yukarıdaki kanuni süreçleri dikkate almadan çıkış yapan işveren veya ihbar süresini dikkate almadan çıkan çalışanlar bu sürece uyum sağlamadıkları için ihbar tazminatını karşıya ödemek zorundalar. Söz konusu tazminat ücreti çalışanların son brüt kazancına göre hesaplanır.

 ihbar süresi nedir

Deneme sürecinde ihbar süresi uygulanır mı?

4857 Sayılı İş Kanunu'nda deneme süresi minimum iki ay olarak belirtilmiştir. Bu süre içinde çalışan veya işveren ihbar süresini dikkate almadan sözleşmeyi feshedebilir. İhbar süresi deneme süresinin bitimi ile başlar.

İhbar süresi bittiğinde çalışmak zorunluluk mu?

Çalışan dilekçesini teslim ettikten sonra kanuni ihbar sürelerinde çalışmasını sürdürebilir. İhbar süresinin sona ermesi ile zorunlu çalışma şartı ortadan kalkar ve işveren çıkış yapmasa bile çalışan feshetme hakkını kullanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal