Kimlikte yeni dönemin başladığı İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulurken 81 il için geçerli olacak parmak izi sistemiyle beraber 2 milyondan fazla belgenin yerli sisteme geçilmesi amaçlanıyor. Kimlerin bu sisteme geçip geçmeyeceği ise merak konusu oldu. Kişiye özel hale gelen parmak izi hakkında tüm detaylar haberimizde...
Vatandaşların parmak izi başta olmak üzere kişiye özel biyometrik verilerin ulusal yazılım araçları tarafından güvence altına alındığı yönetim sistemi kısa sürede yaygınlaşmaya başladı. Biyokteksan tarafından düzenlenen yeni sistemde havelsan da desteğini vermektedir. 2021 yılında ilk olarak kullanılan parmak izi sistemi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce başlatıldı. Bir yıl için de kaydı yapılan göçmenlerde biyometrik bilgileri ile kimlik doğrulamalarıyla sorgulama işlemleri yeni sistem üzerinden gerçekleşti.
2022 Ocak ayında Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü bünyesinde 81 ilde kullanıma açılan yeni parmak izi sistemi üzerinden 2 milyon belgenin elektronik olarak düzenlemeleri gerçekleşti. Parmak izi tanıma işlemiyle beraber yaşanılan olumsuzlukların en aza indirilmesi amaçlanıyor.
Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi altında olay anında alınan parmak izi ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan parmak izleri kullanım aşaması geldi.
Biyometrik verilerin ulusal yazılım ile beraber güvece altına alınmasıyla öneminin fazlasıyla büyük olduğu bilinmektedir. Bu sebep yüzünden biyometrik verileri parmak izi, avuç izi, damar, retina ve ses gibi diğer biyometrik tanıma verilerinde de yerli ve milli düzenlemelerin yapılması amaçlanıyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri Sistemi Projesi çalışmalarını başlattı. Böylelikle yerli ve ulusal olan biyometrik sistem verileri güven altında olması an meselesi.