İçişleri Bakanlığı Açıkladı: E-İmza 10 Ocak İtibariyle Kimlik Kartlarına Yüklenmeye Başlanacak

Bir süredir konuşulan kimlik kartlarında uygulanacak olan e-İmza yüklemesine 50 ilde 10 Ocak itibariyle başlanılacağı belirtildi. İşte detaylar…

07.01.2022-11:53 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-14:41)

İçişleri Bakanlığı kimlik kartlarına uygulanması planlanan e-İmza yüklemesi hakkında çalışmalar yaptıklarını belirtmişti. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada 50 ilde 10 ocak 2022 tarihinden itibaren e-İmza yüklenmesine başlanacağını belirtildi. 

E-İMZA’YA GEÇEN VATANDAŞLARA KOLAYLIK

Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Türkiye Yol-İş Sendikasınca düzenlenen 'İl Özel İdarelerinde Toplu İş Sözleşmesi Uygulama ve Değerlendirme Semineri'ne katılan İçişleri Bakanı, önemli açıklamalarda bulundu. Pazartesi ile beraber kimliklere e-İmza yüklenmesine başlanılacağını ifade eden Soylu, "Pazartesi itibariyle 50 ilde nüfus idarelerinde e-İmzanın kimliğe yerleştirilmesine başlayacağız. Daha sonra Ziraat Bankası tüm şubelerinde yapacak. Biz de bütün nüfus müdürlüklerinde yapacağız. Daha sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü yapacak. e-İmza ile vatandaşlara yepyeni bir kolaylık sunacağız." dedi.

Kimlik kartların e-imza yüklenmeye başlanacak

PEKİ E-İMZA NEDEN GEREKLİ?

Teknolojinin ilerlemesi ile günümüzde elektronik ortamlar tüm yaşam alanlarımızda kullanılmaya başlandı. Birçok kişi işlerini elektronik ortamlardan halletme yoluna yöneldi. 

Günümüzde elektronik ortamın çok yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması bazı taleplerin ve güven sorununun ortaya çıkmasına sebep oluyor. İşte bu noktada, gizlilik, kimlik doğrulama, veri bütünlüğü ve inkâr edilemezliği sağlayan elektronik imza uygulaması ortaya çıkarılarak vatandaşlara anlatıldı. Elektronik imzanın dört özelliği ile beraber, elektronik ticaret ve kamu alanında uygulanan çalışmaların daha güvenli hale getirilmesi imkanları genişletilerek yapılan işlemlerin hukuki boyut kazanması sağlanacak. Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır. Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemli. Bu nedenle de elektronik ortamda hukuksal geçerlilik kazandırılmak istenen her işlemde elektronik ya da mobil imzanın kullanılması kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

YORUM YAZ..
Modal