İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Göç ve İnsan Hakları Konferansında Önemli Açıklamalar

Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin göç politikaları ve insan haklarına dair önemli bilgiler paylaştı.

11.10.2024-13:56 - (Son Güncelleme: 11.10.2024-13:56) İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Göç ve İnsan Hakları Konferansında Önemli Açıklamalar

Konferansta Dikkat Çeken Noktalar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Göç ve İnsan Hakları Uluslararası İstişare Konferansı'nda, Türkiye'nin insan hakları konusundaki taahhütlerini vurguladı. 4 Ekim 2024 tarihi itibarıyla Türkiye, toplamda 4 milyon 392 bin 795 yabancıya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altındaki Suriyeli ve 213 bin 169 uluslararası koruma statüsünde yabancı bulunmaktadır.

Türkiye'nin Göç Yönetimi

Bakan Yerlikaya, Türkiye'nin göç yönetiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Anayasa'nın 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde insan haklarına uygun bir biçimde yürütüldüğünü aktararak, "Bugün ülkemiz, tarihsel birikimine uygun bir göç yönetimini başarıyla uygulamaktadır" dedi.

İnsan Hakları Açısından Yükümlülükler

Yerlikaya, Türkiye'nin uluslararası insan hakları belgelerine taraf olduğunu ve bu yükümlülükler doğrultusunda göçmenlerin temel haklarını korumaya yönelik politikalar geliştirdiğini ifade etti. 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak, bu sistemin göçmenlerin eğitim ve sağlık gibi temel haklarına erişimlerini sağladığını belirtti.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu

2013 yılında kabul edilen 6458 sayılı kanunun, Türkiye'nin göç yönetiminde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Bu kanun, göçmenlerin haklarını güvence altına alırken kamu düzenini de koruma altına almayı amaçlamaktadır" dedi.

Düzensiz Göçle Mücadele

Düzensiz göçün dünya genelinde başlıca sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Yerlikaya, Türkiye'nin bu konuda hukuki ve insan hakları çerçevesinde bir yaklaşım benimsediğini ifade etti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele için hizmete alınan Mobil Göç Noktası araçları aracılığıyla yapılan kimlik kontrollerinden bahsederken, 1 milyon 678 bin kontrol yapıldığını ve 142 bin düzensiz göçmenin tespit edilerek geri gönderme merkezlerine yönlendirildiğini aktardı.

YİMER 157 Çağrı Merkezi

İnsan hakları konusunda sağlanan hizmetleri de anlatan Yerlikaya, YİMER 157 Çağrı Merkezi'nin bugüne kadar 20 milyondan fazla çağrı aldığını belirtti. 5 dilde hizmet veren bu merkez, acil yardım ihtiyacı olan kişiler için önemli bir destek sunduğunu ifade etti.

Konferansa Katılanlar

Konferansa Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Sayıştay Başkanı Metin Yener gibi üst düzey yargı mensupları da katıldı. Ayrıca, Azerbaycan, Romanya ve Moldova Anayasa Mahkemesi üyeleri de etkinlikte yer aldı.

Bakan Yerlikaya, konferansın organizasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Anayasa Mahkemesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen

Anayasa Mahkemesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Göç ve İnsan Hakları Uluslararası İstişare Konferansı" Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, programda konuşma yaptı.

YORUM YAZ..
Modal