İBB yönetiminin denizlerin temizliği konusunda da görevini tam olarak yerine getirmediği meydana çıktı.
İBB iştiraki İSKİ'nin 2020 senesi faaliyet raporunda sene boyunca Haliç'ten 50 bin ton çamur taraması yapılacağı hedefi olmasına rağmen sene sonuna gelindiğinde yalnızca 4 bin ton çamur çıkartıldığı gün yüzüne çıktı.
GÖREVİNİN SADECE %8.42'SİNİ YAPTI
İSKİ'nin 2020 faaliyet raporuna göre; İSKİ'nin temizlemesi gereken miktar 50,7 ton olarak görünürken temizleyebildiği miktar ise % 8,42'lik oranla sadece 4,2 ton olarak gerçekleşti. Ortaya çıkan bu raporla İBB'nin Haliç'i ihmal ettiği gözler önüne serildi. Ciddi bir ihmalin konu olduğunu ifade eden AK Parti İBB Çevre Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyon Başkanı Sadullah Kabahasanoğlu, "Haliç, İstanbul'un gözbebeğidir. Başta Haliç olmak üzere derelerimiz, havzalarımız, göllerimiz ve denizlerimiz için gereken ne ise en büyük bir titizlikle yapılmalıdır" açıklamasında bulundu.
HALİÇ İHMAL EDİLİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) İstanbul gözbebeği Haliç'in temizleme faaliyetlerinde ihmalkâr hareket ettiği gün yüzüne çıktı. İSKİ'nin çıkardığıı Faaliyet Raporu'na göre Haliç'te her sene 50 bin ton çamur tarama çalışması yapmayı hedefleyen İBB, bu sene sadece 4 bin ton çamur çıkarabildi. Rapordaki verilere göre İBB'nin Haliç dip çamuru taraması çalışmasında yalnızca yüzde 8,42'lik başarı elde ettiği gün yüzüne çıktı. Faaliyet raporundaki açıklamada da, şu ifadelere yer verildi:
''Tesis kurulumunda yaşanan bazı teknik aksaklıklar ve yapım işine verilen süre uzatımından dolayı hedeflenen çamur miktarının gerisinde kalınmıştır.''
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre, Yenilenebilir enerji ve İklim Değişikliği Komisyon Başkanı Sadullah Kabahasanoğlu şu açıklamada bulundu:
"2019 mahalli seçimlerinin ardından Haliç'te yürütülen çamur tarama çalışmalarında yavaşlama olduğu medyada ve sosyal medyada çokça yer almıştı. 2020 yılı Haziran ayında yani tam bir yıl önce Haliçte ortaya çıkan kirlilik görüntüleri ile ilgili İBB Yönetimi tarafından "alg patlaması" olduğu yönünde açıklamalar ile durum geçiştirilmeye çalışıldı.
KABAHASANOĞLU: "CİDDİ BİR BAŞARISIZLIK SÖZ KONUSU"
Nihayetinde 2020 yılı İBB Faaliyet Raporu bütün tartışmaları açıklar nitelikte veriler ortaya koydu. 2020 yılında 50 bin metreküp dip çamuru tarama hedefinin sadece %8,42'sinin gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Yani mevcut İBB Yönetimi, AK Parti Döneminde projelendirilen ve başlatılan Haliç Dip Çamuru Tarama ve Susuzlaştırma işlemlerini, hazır kurulu sistemi dahi, yürütememiştir. 50 bin metreküp hedef; 4,2 bin metreküp gerçekleşme. %91,58 hedeften sapma. Mevcut İBB Yönetiminin kendi dönemi olan 2020 yılı Faaliyet Raporu verileri İstanbul'da çok ciddi bir başarısızlık olduğunu gözler önüne sermektedir.
''GEREKEN NE İSE EN BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE YAPILMALIDIR''
Haliç, İstanbul'un gözbebeğidir. Başta Haliç olmak üzere derelerimiz, havzalarımız, göllerimiz ve denizlerimiz için gereken ne ise en büyük bir titizlikle yapılmalıdır" diye konuştu.
HALİÇ'TE YAPILMASI GEREKEN DİP TEMİZLİĞİ/YAPILAN DİP TEMİZLİĞİ
MÜsilajı hazırlayan etkenler bir bir ortaya çıkıyor. İBB faaliyet raporundan bir gerçek daha ortaya çıktı;
DERELER RENK RENK AKIYOR
Geçtiğimiz günlerde de sanayi bölgelerinden arıtma sistemine verilen atık suların büyük çoğunluğunun arıtılmadan direkt olarak Marmara'ya deşarj ettiği ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda bir çok akarsuyun da deşarj edilen atık sulardan dolayı renk renk aktığı da meydana çıkmıştı.
İBB - İSKİ 2020 faaliyet raporundan:
Haliç'te yapılması gereken dip temizliği: 50,7 ton
Haliç'te 2020 yılında yapılan dip temizliği: 4,2 ton
İBB SU TEMİZLİĞİNDE SINIFTA KALDI
Son zamanlarda Marmara Denizi'ni saran müsilaj, rögar kapaklarından çıkan mavi sular, renk renk akan dereler haberleriyle gözler önüne serildiği üzere ne İBB ne de İSKİ üzerine düşeni yapmıyor.