Yaşam kalitesini oldukça etkileyen huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsakta yaşanan bir sağlık sorunudur. Tam olarak nedeni bilinmeyen huzursuz bağırsak sendromu, stres, ani değişimler ve sağlıksız beslenme gibi durumlarda meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle huzursuz bağırsak sendromu olarak adlandırılan bu durum, işlevsel bir hastalık olarak adlandırılmaktadır.
Araştırmalar bu hastalığa neden olan şeyi kesin olarak belirleyemese de birçok durumun etkili olabildiği görülüyor. Genelde sindirim problemi halinde meydana gelen rahatsızlıkta sadece kalın bağırsağı değil tüm sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen bir durum söz konusu oluyor. Erkeklerden farklı olarak kadınlarda çok daha sık görülen bu rahatsızlığın en belirgin özelliği ağır karın ağrıları olarak ortaya çıkıyor.
Günlük olarak vücuda giren yiyecek ve içecekler, kullanılan ilaçlar ya da solunum yoluyla vücuda hücum eden birçok bakteri bağırsaklarda yoğun bir gaza yol açıyor. Baskı yapan bu gaz, bağırsakların tıkanmasına sebep olurken, karın ağrısı ve şişkinlik gibi etkiler de görülebiliyor. Yapılan araştırmalar bu rahatsızlığa sebep olan asıl nedenin stres olduğunu ve stres altında kalan vücudun sağlıklı işlem yapamayarak bağırsak işlevlerine hasar verdiğini gösteriyor.
Hastalığı tetikleyen diğer etkenler arasında sindirim sisteminde biriken gaz, bağırsakların iltihaplanması, enfeksiyonlar ve dışarıya atılamayan yemek kalıntılarının bağırsaklarda oluşturduğu kasılmalar geliyor.
Genellikle üç şekilde kendini belli eden huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık, ishal ve ikisinin beraber olduğu durumlarda görülür. Herkeste farklı belirtilere neden olan huzursuz bağırsak sendromunda en sık şikayet edilen durumlar;
- Karın ağrısı veya krampları
- Gıda intoleransı
- Tekrarlayan ishal ve/veya kabızlık
- Bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissi
- Şişkinlik
- Gaz şikayetinde belirgin artış
- Dışkıda mukus
- Sinirlilik hali
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Mide bulantısı
Huzursuz bağırsak sendromu dediğimiz ağrılı durum zamanında tedavi edilmediğinde;
- Demir eksikliği anemisi
- Ani kilo kaybı
- Rektal kanama (makattan kanama)
- Kronik yorgunluk
- Kadınlarda disparoni (cinsel ilişki sırasında ağrı)
- Geçmeyen karın krampları gibi belirtiler ile kendini gösterir.