Devlet huzurevleri belirlenen şartlar doğrultusunda ücretsiz olarak yaşlılara hizmet sunabilmektedir. Bunun yanısıra ülkemizde özel huzurevleride mevcuttur. Bu özel huzurevlerinde belirlenen miktar karşılığında kişiler kuruma kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra özel huzurevlerinde maddi geliri olmama şartı aranmamaktadır. Özel huzurevlerinde devletin vermiş olduğu imkanların yanı sıra farklı hizmetlere göre ücret talep edilmektedir. Özel huzurevi sunmuş olduğu kalite ve imkanlar doğrultusunda fiyatlar değişkenlik gösterebilir. En düşük huzurevi günümüz şartlarında 1200 TL civarında olmaktadır. Bunun yanı sıra en yüksek özel huzurevi ücreti ise 1.5000,00 TL’nin civarında olmaktadır. Buradaki ücretlerin farklı olmasının nedenlerinden birisi özel huzurevleri’nin bulunduğu il ve huzurevi sakinlerine sunmuş olduğu hizmetlerdir.
Nüfus yoğunluğu nedeniyle büyük şehirlerde bulunan huzurevi sayısı oldukça fazladır. Bu büyük şehirler arasında yer alan İstanbul’da bulunan huzurevleri şunlardır:
Adora Huzurevi
Çengelköy Huzurevi
Okyanus yaşlı bakım merkezi
Bizbize Huzurevi
Ada Huzurevi
Asude Huzurevi
Samanyolu Huzurevi
Bu huzurevleri İstanbul’da bulunan özel huzurevlerinden sadece birkaçı olmaktadır. Bu gibi büyükşehirler’de çok daha fazla huzurevi ve yaşlı bakım merkezi bulunmaktadır.
Hayatının belirli dönemini huzurevlerinde sürdüren kişiler bazı maddi yardıma ihtiyaç duyar. Bu kişilerin herhangi bir yerden maddi geliri olmamakla birlikte özel bakıma ihtiyaç duydukları tespit edilip düzenli olarak maddi yardımda tabi tutulmaktadırlar. Peki bu yardımdan yararlanmak için gerekli olan şartlar nelerdir?
Bu kişilerin 65 yaş üzerinde olmaları gerekmektedir. Tüm gerkli şartlar tespit edildiğinde ve kurumlar tarafından onaylandığında her ay maddi destek alabilmektedirler. Verilen bu maddi desteğin herhangi bir kesinti olma durumu bulunmamaktadır.
Ülkemizde huzurevlerinde yaşamını sürdüren kişilerin çeşitli nedenlerle huzur evinden ayrılması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
Kendi isteği ile başka yerde yaşamını devam ettirme talebi
Devlete bağlı farklı yerlerdeki kuruluşlardan birinde kalmayı talep etmesi
Huzurevinden ayrılmak istediğini belirtmesi
Disiplin gibi nedenlerle kurum tarından başka kuruma nakledilmesi
Kişinin vefat etmesi
Bu nedenlere bağlı olarak huzurevinde kalan kişinin kalmakta olduğu kurumla ilişkisi kesilmektedir. Bunun yanı sıra kendi isteği veya yakını tarafından hiçbir neden göstermeden kurumla ilişkisi kesilebilir.
Yaşamını huzurevinde sürdüren kililer ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri zaman izin kullanabilirler. Aışveriş veya gezmek amacıyla huzurevi dışına çıkmak isteyebilir. Huzurevi sakinleri yıl içerisinde 1 ay şeklinde olmak şartıyla beraber 3 ay izin verilir. İzinlerinin uzaması durumunda bağlı oldukları kurum ile irtibata geçerek izin süresini değiştirebilirler. Herhangi bir bildirim yada gerekçede bulunmadan kuruma dönmeyen kişilerin huzurevi ile bağlantısı kesilmektedir.