Husiler saldırdığına pişman oldu: ABD ve İngiltere’den yoğun karşılık

ABD ve İngiltere, gemilerine yönelik saldırılarını artıran Husiler’in bulunduğu noktalara 19 hava saldırısı düzenledi.

05.07.2024-09:50 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-17:37) Husiler saldırdığına pişman oldu: ABD ve İngiltere’den yoğun karşılık

Husi lider Abdulmelik el-Husi, El-Mesire kanalında yaptığı konuşmada, ABD ve İngiltere'nin bu hafta Yemen'e 19 hava saldırısı düzenlediğini belirtti. Husi, ABD'nin bazı Arap ülkelerini Yemen'e saldırı düzenlemek amacıyla hava sahalarını açmaya ikna etmeye çalıştığını iddia etti. ABD ve İngiltere'den ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 2 Temmuz'da Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgede İran destekli bir Husi radar sahasını yok ettiklerini duyurmuştu.

Kızıldeniz'deki son gelişmeler

Yemen'de İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor. Bu eylemler, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almasına neden oldu.

Husiler saldırdığına pişman oldu: ABD ve İngiltere’den yoğun karşılık

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle, 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu duyurdu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere yönelik saldırıları üzerine Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını ilan etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal