Husiler, Kızıldeniz’de saldırılara devam ediyor: ABD uçak gemisi vuruldu

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi’ndeki bir gemi ile ABD’ye ait bir uçak gemisinin vurulduğunu duyurdu.

23.06.2024-11:28 - (Son Güncelleme: 23.06.2024-11:32) Husiler, Kızıldeniz’de saldırılara devam ediyor: ABD uçak gemisi vuruldu

Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde bir gemi ve bir ABD uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle hedef aldıklarını duyurdu.

Husiler ABD gemisini hedef aldı

AA’da yer alan habere göre; Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yaptığı açıklamada, Filistin halkına destek olmak ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına yanıt vermek amacıyla iki ayrı "askeri operasyon" gerçekleştirdiklerini belirtti. Seri, ilk operasyonda Umman Denizi'nde "Transworld Navigator" adlı geminin balistik füzelerle vurulduğunu açıkladı. Geminin, Husilerin ilan ettiği "işgal altındaki Filistin limanlarına giriş yasağını" ihlal ettiği için hedef alındığını kaydetti.

Husiler, Kızıldeniz’de saldırılara devam ediyor: ABD uçak gemisi vuruldu

Seri, Kızıldeniz'deki ikinci operasyonda ise ABD uçak gemisi Eisenhower'ın balistik ve seyir füzeleriyle vurulduğunu bildirdi. Gazze'deki savaş sona erene ve abluka kalkana kadar askeri operasyonlara devam edeceklerini vurgulayan Seri, ABD ve İngiltere'nin saldırılarına yanıt olarak Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde düşman yabancı savaş gemilerini hedef almaktan çekinmeyeceklerini ifade etti.

Öncesinde yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Hudeyde vilayetine dört hava saldırısı düzenlediği belirtilmişti. Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Kızıldeniz’de son gelişmeler

Husilerin bu eylemleri nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki kontrollü bölgelerine yönelik saldırıları sonrası Husiler, bu ülkelerin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal